Ganseman neemt afscheid

Dick (l) en Tom Ganseman in een van de laatste ‘winkels op de hoek’
Foto: Annet van den Akker

Niet na 100, zoals de bedoeling was, maar na 99 jaar gaat ‘de stekker eruit’ bij groenteboer Ganseman. Het familiebedrijf stopt echter niet met stille trom. Op de laatste openingsdag, 2 juli, is iedereen vanaf 14 uur welkom op een receptie in en om de winkel. 

Plannen om ermee op te houden waren er al langer. De broers Dick en Tom en hun vrouwen Hanneke en Jolanda worden er niet jonger op, opvolging is er niet. “Onze kinderen willen niet zoals wij 70 tot 80 uur per week werken, en geef ze eens ongelijk.”

Beide broers zijn geboren en getogen in de wijk, opgegroeid met en in de winkel. “2 juli gaat óók een zware dag worden. Het gaat zeker pijn doen, maar we moeten ook realistisch zijn.” 

De sluiting werd versneld doordat Dick en Hanneke een woning vonden in Zeewolde. “Op rijafstand van onze caravan (en boot) in Elburg. We konden er direct intrekken.” Dick, bijna 67, zou sowieso dit jaar stoppen. “Het is fysiek zwaar werk, al mijn hele leven sta ik om 3 à 4 uur ’s nachts op. Het is mooi geweest.” In eerste instantie zou Tom (met hulp van Dick) nog even doorgaan. Maar daar is personeel voor nodig, en na zijn hele leven in een familiebedrijf zag Tom dat niet zitten. Hij gaat iets heel anders doen, waarschijnlijk op een vrachtwagen rijden. “Binnenkort heb ik, voor het eerst in 45 jaar, op zaterdag vrij!”

In 1923 begon hun opa aan de Klaverstraat als aardappelboer, decennia later kwamen daar groente en fruit bij. De familie heeft daarnaast een lange venttraditie, waar Tom door de invoering van de milieuzone noodgedwongen mee moest ophouden. “Nu stoppen doet zeer, maar dát was veel erger.” Tom rijdt nu nog een paar keer per week bestellingen naar vaste klanten. Dick is verantwoordelijk voor de inkoop en gaat in de vroege ochtend langs veiling, groothandel en tuinders. “Bij de laatsten halen we de meeste van onze producten. In het voorjaar veel asperges, kersen en aardbeien.” 

Verse producten waaraan menig klant straks, net als aan de sfeer van ‘de winkel op de hoek’, met weemoed zal terugdenken …