Gekozen in de raad

Op 14, 15 en 16 maart stemde Utrecht voor de gemeenteraad. GroenLinks behaalde net als in 2018 de meeste stemmen, gevolgd door D66 en VVD. Volt is de grootste nieuwkomer. Wijkkrant Wittevrouwen ging langs bij drie gekozen wijkgenoten die ons de komende vier jaar vertegenwoordigen in de gemeenteraad. 

Tekst: Mireille van Kempen & Sietske Gerritsen
Foto’s: Eric Westzaan

Jantine Zwinkels, fractievoorzitter CDA

“Ik woon sinds anderhalf jaar in Wittevrouwen, in de Sint Janshovenstraat. Het appartementencomplex waarin ik woon is een oude sigarenfabriek uit 1860. Ik vind het hier heerlijk wonen met mijn man en kat. Vlakbij de gezellige Biltstraat en toch in een relatief rustig straatje. Ik werk vier dagen per week bij Royal HaskoningDHV, als teamleider voor duurzame projecten. De vijfde dag is voor de gemeenteraad, waar ik vier jaar geleden met voorkeurstemmen in ben gekomen. Vrij snel daarna werd ik fractievoorzitter en bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen was ik lijsttrekker en zijn we gegroeid van twee naar drie zetels in de raad. Ik ben ook erg dankbaar voor het feit dat er 7.752 mensen op mij hebben gestemd. Mijn politieke interesse heb ik niet met de paplepel ingegoten gekregen, maar is vooral door mijn studie bestuurskunde (aan de Erasmus in Rotterdam) gegroeid. Mijn moeder is wel wethouder geweest in Westland. Als CDA vinden wij het belangrijk om goed te luisteren naar de burgers en met hen in gesprek te gaan. Initiatieven vanuit de samenleving juich ik dan ook van harte toe. Ik nodig daarom iedereen uit om vooral contact op te nemen met mij en de andere gemeenteraadsleden. Dat kan heel laagdrempelig via een e-mail, telefoontje of social media. Ik kom dan graag ook langs!”

Ralph Peters, gemeenteraadslid D66

“Ik woon sinds 2019 met veel plezier aan de Alexander Numankade. Sinds vorig jaar mei zit ik in de gemeenteraad, als vervanger van iemand die met zwangerschapsverlof ging. Ook de komende vier jaar ben ik weer gemeenteraadslid voor D66. Hoewel we twee zetels verloren hebben, zijn we nog steeds de op één na grootste partij in Utrecht en daar ben ik ontzettend trots op! Mijn reguliere baan is adviseur Public Affairs (lobbyist) voor een brancheorganisatie voor gemeentelijke en publieke afvalinzamelbedrijven. Ook daarvoor kom ik vaak in politiek Den Haag. Ik kom uit een traditioneel boerengezin uit Limburg en ben zeker niet met een gevoel voor politiek opgevoed. Die interesse kwam toen ik tien jaar geleden met mijn studie bestuurs- en organisatiewetenschap begon in Utrecht. Geïnspireerd door Alexander Pechtold en ongerust over de opkomst van de PVV sloot ik me al snel aan bij de Jonge Democraten. Ik merk dat mensen mij goed weten te vinden als gemeenteraadslid, en dat vind ik helemaal prima, zo hoort het ook. In de afgelopen periode bijvoorbeeld, over de aanleg van het hemelwaterriool en de verbouwing van het Ooglijdersgasthuis. Ik heb dat overigens bij een collega neergelegd om alle schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Dat ze niet denken, wel voor zijn eigen wijk, maar niet voor andere wijken in Utrecht. Dat vind ik belangrijk, om er voor iedereen te zijn.”

Esma Kendir, fractievoorzitter Student & Starter

“Ik woon in een studio aan de Wittevrouwensingel, na twee jaar in Kanaleneiland en Overvecht te hebben gewoond. Oorspronkelijk kom ik uit Alkmaar, maar ik ben een beetje verliefd geworden op Utrecht. Wittevrouwen is een geweldige plek om te wonen. Aan de ene kant de rust van het Griftpark en aan de andere kant de gezellige Biltstraat met al die leuke eettentjes. Er zijn veel leeftijdsgenoten om iets mee te eten of te drinken. En ik kan lopend naar het stadhuis. 

Ik studeer Digital Business and Innovation aan de VU in Amsterdam. Vorig jaar was ik bestuurslid van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Ik zag toen dat veel politieke besluiten worden genomen zonder de jongeren, over wie het gaat, te horen. Dat tastte mijn rechtvaardigheidsgevoel aan. Toen kwam de vacature van lijsttrekker bij Student & Starter op mijn pad. Deze partij is heel laagdrempelig voor jongeren om mee te draaien in de politiek. Ik ga nu twee jaar de gemeenteraad in, daarna wordt er gewisseld. Ik vind het belangrijk dat de belangen van jongeren niet vergeten worden. De speerpunten van Student & Starter zijn: wonen, mentale gezondheid en levendigheid. Daarbij staan wij ook voor duurzaamheid en kansengelijkheid.

Ik vind het raadslidmaatschap een eervolle functie. Ik werd na een intensieve sollicitatieprocedure gekozen en ik werd gewoon emotioneel. Ik vind het zo’n eer. Ik ben 23, ik heb geen politieke ervaring en dan kom je in een grote stad in de gemeenteraad. De debatten en de mediaoptredens gingen goed en ik begrijp ondertussen het reilen en zeilen van de gemeenteraad. Jonge mensen hebben veel te brengen maar krijgen vaak geen podium. Ik ben blij dat er een partij is, die ons kansen geeft. Mijn brandstof is mijn passie. Ik kijk erg uit naar mijn beëdiging als raadslid op 30 maart.”

Zetelverdeling 2022 t.o.v. 2018

20222018
GL912
D66810
VVD56
PVDA43
CDA32
PVVD32
Student & Starter22
CU22
DENK12
SP12
STADSBEL11
PVV11
VOLT3
BIJ11
EENUTR1

Contact opnemen met een gemeenteraadslid? Kijk op de website van de gemeente Utrecht, daar staan alle gemeenteraadsleden met hun contactgegevens: utrecht.nl/bestuur-en-organisatie/gemeenteraad