F.C. Dondersstraat lekker zo laten!

Foto: Eric Westzaan 
Gerja Groenendijk-Zwart: F.C. Dondersstraat ís al groen

In aansluiting op de werkzaamheden in waterproofkader wil de gemeente de F.C. Dondersstraat opstuwen in de vaart der nieuwe groen-ruimtelijke inzichten: lange hegjes, fietsklemmen, een smalle stoep, brede parkeerplekken en veel ruimte voor fiets én dier (?!). De bewoners maken massaal bezwaar.

Gerja Groenendijk-Zwart (85) leunt over het fraaie voortuinhek van haar monumentale pand en gebaart naar de straat: “Mooi toch zo? Groen, ruimtelijk en met goed zicht op het Ooglijdersgasthuis en onze prachtige panden! ”Gerja, voormalig leerkracht van de Rietendakschool en mavo-lerares: ”Bijna iedereen heeft een groen tuintje voor zijn huis. Onze bomen, de ginkgo’s met hun stinkende vruchtjes, komen over een paar maanden weer terug uit de opvang in Maarn. Dit ís al een groene straat.” Gerja woont al 51 jaar in hetzelfde huis. Ze beschrijft hoe het destijds een vreselijke straat was met sluipverkeer en benzinewalm die je ’s ochtends tegemoet sloeg. Het spitsuur duurde uren, er was veel fietsverkeer en de straat was gevaarlijk voor kinderen. In 1993 kwam daar een eind aan toen de straat voor auto’s niet langer ‘doorgaand’ was. Sinds een paar jaar is het een 30 kilometerstraat.

Die smallere stoep zal niet fijn zijn voor mensen met rolstoelen of rollators en ouders met kinderwagens op weg naar het consultatiebureau op de hoek, denkt Gerja. “Aan mijn kant wordt de stoep juist verbreed, maar daar komen haagjes van twaalf meter. Ik moet mijn kliko een heel eind omsjouwen en ik heb geen idee waar het grofvuil neergezet kan worden. Er komen extra fietsrekken, maar reken maar niet dat mensen hun fiets anders gaan neerzetten.” 

Over het plan is overlegd met de straatbewoners, maar het lijkt er sterk op dat de gemeentelijke plannen gewoon worden doorgezet. PvdA en D’66 stelden schriftelijke vragen en de procedure voor de omgevingsvergunning waar ruim bezwaren tegen zijn gemaakt, loopt nog. Gerja ziet het positief in: “Ik kan me niet voorstellen dat er niet naar ons geluisterd gaat worden. En wat ook speelt is dat er geld uitgegeven zou worden aan iets dat geen nut heeft en alleen maar weerstand opwekt. Zonde toch? Laten zo, die straat.”