‘Je moet langer kijken om meer te zien’

Beeldhouwer Rob Beffers
Foto: Eric Westzaan

In een pand op de hoek van Bekkerstraat en Gildstraat woont en werkt Rob Beffers. Hij aarzelde om mee te doen aan deze rubriek, “want ik vind mezelf geen kunstenaar. Ik maak gewoon dingen. Zonder enige pretentie.” De dingen die hij maakt zijn vaak van steen of hout. “De stenen beelden die ik maak, komen het dichtst in de buurt van kunst.” Rob maakt vooral abstracte beelden. “Juist het proces is zo leuk. Het is erg ingewikkeld om aan een nieuwe steen te beginnen. Dan moet je er iets afhakken, elke keer kijken, afstand nemen en zo langzaamaan ga je steeds meer naar het eindbeeld toe en dan, op een gegeven moment, is het klaar.”

Een kunstopleiding heeft Rob niet gevolgd. Hij heeft de opleiding tot docent handvaardigheid en natuurkunde gedaan, maar leraar is hij nooit geworden, hij is als projectleider werkzaam in de IT. Al in zijn jeugd maakte hij tafeltjes, bedden en kasten. Tot hij erachter kwam dat die in de winkel veel goedkoper zijn. Toen is hij gaan beeldhouwen. Eerst met hout, omdat dat voorhanden was, later ook met steen. Vaak werkt hij op de stoep voor zijn huis. “Van een buurtgenoot kreeg ik eens een draaibank, toen ben ik ook gaan draaien. Kandelaars en houten schalen.” Zijn huis heeft een mooie geschiedenis, die de naam aan zijn atelier heeft gegeven: water-en-vuurwinkel. “Dit huis is gebouwd in 1886 en was in die tijd een water-en-vuurwinkel. Ze verkochten olie en kolen en op zaterdag kon je er warm water kopen, dan kon het gezin in bad. Later verkochten ze ook stopcontacten en dergelijke. Ik vind het leuk om de naam in ere te houden.”

Op dit moment heeft Rob een expositie, waar nu niemand kan komen. “Ik wil wel graag werk verkopen, maar alles staat nu op pauze.” Niet zijn werk overigens: “Ik ben eigenlijk altijd bezig. Ik heb nog mooie stenen staan. Ik werk graag met marmer. Je hebt zoveel soorten en kleuren. De laatste tijd neem ik er meer de tijd voor. Ik heb geleerd dat je langer moet kijken om meer te zien.”