Nieuw collectief zonnepaneleninitiatief Buurtstroom

van start in Utrecht Oost

Een zomer met de heetste dagen ooit gemeten in Nederland hebben we bijna achter de rug. Het wordt steeds warmer. De relatie met klimaatverandering wordt door een enkeling nog betwist, maar wat ondertussen echt gebeurt is dat meer en meer mensen zich afvragen hoe ze zelf kunnen bijdragen om te verduurzamen en hun energieverbruik te verlagen. Dat kan voor Utrecht Oost nu met het allernieuwste Buurtstroom zonnepanelenproject Griftkwartier 3. Buurtstroom is een lokaal Utrechts initiatief van en voor bewoners, die samen investeren in zonnepanelen op een groot dak in de buurt. Dus ook als je geen eigen dak hebt voor zonnepanelen kan je toch meedoen aan het opwekken van zonne-energie. Er draaien in Utrecht nu inmiddels vijf van dergelijke lokale zonne-centrales.

Vier initiatiefnemers en bewoners van Utrecht Oost zijn de afgelopen maanden druk geweest met de voorbereidingen en inmiddels is het zover: er is een groot beschikbaar en geschikt dak gevonden aan de Blieckstraat, de eigenaar ervan is enthousiast en doet mee, en het werven van deelnemers voor de 214 zonnepanelen is gestart. Het plan valt onder een regeling die ook wel ‘postcoderoosregeling’ wordt genoemd. Iedere bewoner  in een bepaalde ‘roos’ van postcodes (bij dit project zijn dat: 3581, 3582, 3583, 3572 en 3512) kan meedoen en een of meer zonnepanelen kopen. De deelnemer ontvangt daarvoor een vergoeding voor de opgewekte stroom in de vorm van een kwijtschelding van de energiebelasting. Naar verwachting wordt de investering na tien jaar terugverdiend, terwijl de zonnepanelen vijftien jaar blijven liggen. Meedoen doe je voor het milieu, maar je wordt er zeker niet armer van. Kortom, een investering in de toekomst! Samen voorzien we zo alle beschikbare daken in Utrecht van zonnepanelen en onszelf van stroom uit de buurt.

Op 2 oktober 2019 is er een informatieavond hierover in de Wilg aan de Mecklenburglaan 3-5.
Deze avond begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur).

Graag vooraf aanmelden in verband met de verwachte drukte: communicatie@buurtstroom.nl

Veel informatie is te vinden op de website van Griftkwartier 3: https://www.energie-u.nl/buurtstroom-griftkwartier-3/