Met het Gilde over het Veeartsenijterrein

Het Veeartsenijpad vanaf de Poortstraat.
Foto: Eric Westzaan

Een mooie zomeravond; je koopt een ijsje in de Poortstraat en slentert het Veeartsenijpad op. Je oog valt op het verscholen pandje aan de linkerkant, waar de struiken en bloemen uitbundig bloeien. Hier woont duidelijk iemand met groene vingers! Je loopt verder langs de kweepeer uit 1915 naar Restaurant Goesting. Verderop zie je aan de linkerkant een indrukwekkend groot pand en aan de rechterkant geinige kleine woninkjes met gele gevels en kozijnen. Wat zou dat vroeger allemaal geweest zijn? Maar tegen die tijd zijn de ijsjes op, roept de bedtijd van de kinderen, het werk of het thuisfront en loop je terug met lichte spijt. Je zou hier eigenlijk eens uitgebreid moeten wandelen en horen waar alle gebouwen destijds voor waren, en wat er nu allemaal in gebeurt…

Dat kan, want vrijwilligersorganisatie Gilde Utrecht verzorgt dat soort wandelingen in Utrecht. Ze worden begeleid door vijfenveertigplussers die hun ervaring – opgedaan in werk en hobby – willen delen met stadsgenoten en andere belangstellenden. Ulli Hild is een van hen; ze geeft nu twee jaar rondleidingen. “Het allerleukste is om Utrechters rond te leiden in hun eigen stad, omdat ze vaak nieuwe dingen horen.” Ze is van huis uit onderzoeker en heeft nu de stad met zijn geschiedenis en architectuur als onderzoeksobject. Zo brengt ze puzzelstukjes informatie bij elkaar om haar wandelingen op te bouwen.

Het Gilde heeft een groot aanbod aan rondleidingen in Utrecht, maar geeft ook wandelingen op maat. Daarbij kun je een bestaand thema kiezen, of een eigen idee indienen. De kosten zijn 8,- per persoon (minimumprijs voor een groepje is 32,-). Meer informatie kun je vinden op de website: www.gildeutrecht.nl.

Nog nieuwsgieriger geworden naar het Veeartsenijterrein? Gildegids Kees van Loenen verzorgt speciaal voor onze wijkbewoners een rondleiding op dinsdagmiddag 30 juli van 14:00-16:00 uur.

 

Aanmelden: via balie@gildeutrecht.nl (met vermelding van telefoonnummer); of op werkdagen tussen 14:00-16:00 uurop 030-2343252. Kosten: € 8,- p.p. en € 4,- met een U-pas of voor kinderen beneden 12 jaar.