Afscheid van Hans Bressers

Hans Bressers: “Ik heb hier altijd met veel plezier gestaan.”
Foto: Eric Westzaan

Maar liefst dertien jaar was hij een vertrouwd gezicht op de kruising van de Poortstraat en de Bollenhofsestraat: kaasboer Hans Bressers. Nu stopt hij ermee.

De eerste jaren stond hij op vrijdag en zaterdag met zijn kar in de wijk, recht tegenover de huidige plek. De laatste jaren alleen op zaterdag. Eind februari kwam er een einde aan deze periode. De keuze om te stoppen was er een uit noodzaak. Om medische redenen moet hij het rustiger aan doen. “Een half jaar geleden was ik betrokken bij een auto-ongeval. Ik heb meer tijd nodig om te revalideren en dat gaat niet in combinatie met het ondernemerschap.” Hans maakt geregeld lange dagen op verschillende locaties door het land. “Op woensdag sta ik in Apeldoorn, op donderdag in Berghem, op vrijdag in Oss en op zaterdag in Utrecht.” De overige dagen gebruikt hij voor het doen van bestellingen, het schoonmaken van de kar en het uitvoeren van klusjes in en om de kar.

De jaren in Wittevrouwen, zeker ook zijn laatste werkdag, heeft hij als speciaal ervaren. Kenmerkend voor zijn band met de bewoners zijn de vele presentjes die hij ontving. Bloemen, flessen wijn en andere lekkernijen. “Dit is erg bijzonder, dit maak je nergens anders mee. Zelfs niet in mijn eigen woonplaats.” Met genoegen blikt hij terug op zijn jaren in de wijk en zijn klantenkring. “Ik heb hier altijd met veel plezier gestaan. Zeker 95% van de klanten hier zijn vaste klanten.” Tijdens ons gesprek komen twee kleine kinderen aangelopen met een zelfgemaakte tekening. “Jammer dat je weggaat!” is de korte, maar duidelijke boodschap. Een verklaring voor de vele aandacht heeft hij niet. “Wel heb ik altijd geprobeerd met iedereen een praatje te maken, ook wanneer het druk was. Dat vond ik ook het leukste aan mijn werk.” Het contact met de klanten gaat hij dan ook zeker missen. Na een periode van revalidatie hoopt hij wat nieuws op te starten, maar terugkeren als kaasboer zal hij niet.

Hans eindigt met goed nieuws: de kaaskar blijft op de zaterdagen gewoon staan. Kort voor zijn afscheid diende een nieuwe eigenaar zich aan.