‘Actievoeren helpt wel!’

Actiegroep heeft ook plannen de stank van ginkobesjes te voorkomen.
Foto: Annet van den Akker

Met vereende krachten wordt het bankje vanuit de tuin naar de straat gesleept. Daar, onder de ginkgoboom in de F.C. Dondersstraat, vertelt de actiegroep over zijn succes: de ginkgobomen blijven staan.Volkomen onverwacht kregen de bewoners van de straat de dag voor Hemelvaartsdag een schrijven van de gemeente: er was een vergunning verleend om vier bomen in de straat te kappen. Dag van de kap: maandag 21 mei. En er kon geen bezwaar meer ingediend worden. “Maar zo zijn we niet getrouwd”, dacht Mary de Keijzer. Samen met Stans Jongerius, Leen Emmerzael en Michel Simons begon zij een handtekeningenactie.

In de F.C. Donderstraat staat al 25 jaar een rij ginkgobomen, ook Japanse notenboom of Japanse tempelboom genoemd. De bladeren van deze boom kleuren in de herfst prachtig geel. De vrouwelijke boom krijgt ook vruchten die, als ze kapotgaan, erg stinken en zo voor overlast zorgen. Oorspronkelijk zijn alleen mannelijke bomen geplant, die geen vruchten krijgen, maar na zo’n twintig jaar kunnen de bomen van geslacht veranderen. “Het eerste boompje dat getransformeerd is, is meteen gekapt”, vertelt Michel Simons. ‘’Het zijn prachtige bomen”, vindt Leen Emmerzael, “de bewoners zijn er echt mee vergroeid. Dat stinken vinden wij geen reden om ze te kappen.”

Een groot deel van de bewoners was het met de vier eens. Binnen een paar dagen, die in een vrij weekend vielen, had de groep 58 handtekeningen verzameld.

Dat actievoeren heeft wel degelijk zin heeft, blijkt uit het vervolg van het verhaal. “Op vrijdagmiddag heb ik een ambtenaar bereikt”, vertelt Michel Simons. “Op maandag hebben we de handtekeningen naar wethouder Kees Geldof gestuurd. Die reageerde op dinsdag al dat de kap niet zou doorgaan.”

De actiegroep heeft ook plannen om de stank te voorkomen. ‘’We gaan bezems en stoffer en blikken aanschaffen en een groencontainer aanvragen, en samen de afgevallen besjes opruimen. Ze gaan pas stinken als ze worden stukgetrapt of kapotgereden, dus door dat te voorkomen, voorkom je ook de stank.”

Ondertussen heeft de actie ook voor veel samenhang in de straat gezorgd. “Als het veegseizoen is afgelopen, houden we een straatfeest. Dat is al een paar jaar niet doorgegaan, maar we gaan het nu weer organiseren!”