“Koester de rommel!”

Sinds haar pensioen houdt Hannie zich bezig met vogels.
Foto: Eric Westzaan

Hoewel er een bankje voor de gevel van haar huis aan de Gildstraat staat, kiezen we op deze koude avond voor de bank binnen. Hannie Schut is psycholoog. Zij heeft haar hele leven in het onderzoek en het onderwijs gewerkt, vooral bij medische, tandheelkundige en paramedische opleidingen. “Ik vind het belangrijk dat de mensen in de zorg goed zijn opgeleid voor samenwerking met hun patiënten.”

Sinds 1990 woont Hannie in Wittvrouwen. “Ik ben van oorsprong Limburgse, maar ben op mijn achttiende voor mijn studie naar Utrecht gekomen. Het is nu toch echt wel mijn ‘stadsie’. Wittevrouwen is heerlijk: gezellig én je kunt fietsend of te voet naar het station en naar buiten.” Sinds haar pensioen houdt Hannie zich extra bezig met de vogels in Wittevrouwen. “Ik was altijd al geïnteresseerd in vogels. Niet alleen in ‘spectaculaire’, want ook een roodborstje is ontzettend mooi. Zo raakte ik betrokken bij Sovon Vogelonderzoek, een vereniging die het voorkomen van vogels en de ontwikkeling daarin bijhoudt. Sovon brengt precies in kaart hoe het met de vogels gaat; dat is belangrijk voor het natuurbeleid. Daarom ben ik vogelteller geworden. Drie keer per jaar tel ik op elf vaste punten in Wittevrouwen en de Zeeheldenbuurt. Ik tel daar dan vijf minuten, alle vogels die ik zie en hoor. En fiets daarna weer door naar het volgende telpunt. Er zijn grote verschillen tussen die plekken. Straten met alleen maar geknipte coniferen zijn bijna uitgestorven. En plekken met rommeltuinen zijn vol leven en variatie. Gierzwaluwen gieren in de Zeeheldenbuurt om je oren en komen op andere plekken nauwelijks voor. Ze eten insecten en crossen daarom boven groene tuintjes. Ze nestelen en broeden in schuurtjes en onder pannendaken.” De koolmees komt in Wittevrouwen het meest voor. “De puttertjes in het Griftpark zijn echte beauty’s, een cadeautje voor de wijk. Ook de pestvogel is prachtig en er zat ooit een ijsvogel bij de Biltsche Grift!”

Heeft Hannie tips voor de inwoners van Wittevrouwen? “Gooi eens een klokhuis met pitten naar buiten. Dat is een powershot! Bind de kat de bel aan in het voorjaar. Zorg voor veel variatie in de tuin. En koester de rommel!”