Meedenken over thema Herdenken’

Foto: Greg Ortega/UNSPLASH

Theater Utrecht & DOX i.s.m. Stadsschouwburg Utrecht
zoeken mensen die in gesprek willen gaan over het thema Herdenken

In het kader van de herdenking en bevrijding van WOII vindt er jaarlijks op 3 en 4 mei een groot landelijk theaterevenement plaats met de titel Theater na de Dam. Een onderdeel daarvan is het jongeren theaterproject, waarbij jongeren tussen de 12 en 23 jaar onder begeleiding van een theatermaker een voorstelling gaan maken.

Het thema dat wij dit jaar samen met de regisseur voor deze voorstelling gekozen hebben is:

Waarom herdenken we? Wat is de betekenis en de waarde van herdenken en van vrijheid?

De keuze voor dit thema maakt dat iedereen op dit onderwerp bevraagd kan worden, niet alleen maar ouderen die de tweede wereldoorlog daadwerkelijk hebben meegemaakt.

Verhalen van mensen uit de omgeving van de jongeren die meedoen met dit project, waarin deze mensen vertellen over hun beleving van herdenken en leven in vrijheid, vormen de basis voor de voorstelling.
We willen daarnaast graag met allerlei groepen mensen uit Utrecht praten over dit onderwerp, mensen met verschillende leeftijden en achtergronden. Zo willen we graag in gesprek gaan met ouderen die de oorlog zelf nog hebben meegemaakt of mensen die de verhalen van hun ouders over de tijdsperiode 1940 -1945 kunnen navertellen. Maar ook met ouderen met een cultureel diverse achtergrond die het leuk vinden om met jongeren te gaan praten over dit thema. We zijn benieuwd hoe belangrijk herdenken voor hen is en wat er in hun land van herkomst werd herdacht. We zijn op zoek naar kleine en grote verhalen: alledaags, verdrietig, moedig of grappig.

Op basis van deze verhalen en ander materiaal wordt door een regisseur een theatrale route gemaakt die op 3 en 4 mei speelt in de Stadsschouwburg in Utrecht.

Op zondag 25 maart organiseren wij om 14:30 een vertelbijeenkomst in ons eigen theater de Paardenkathedraal in Utrecht.

We nodigen u van harte uit om daar met jongeren die de voorstelling gaan spelen in gesprek te gaan!

Bent u geïnteresseerd om uw verhaal te delen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Anna Huizing van Theater Utrecht via anna@theaterutrecht.nl of bel haar op tel: 030 2737304.