Sesam sluit zijn deuren

Sesam: voor veel ouders en kinderen een plek vol herinneringen
Foto: Eric Westzaan

Hun kinderen zouden met kinderdagverblijf Sesam per 1 december 2017 verhuizen naar het gebouw van De Warmoes. Maar eind augustus kregen de ouders van Ludens (de overkoepelende organisatie waaronder Sesam valt) het bericht dat Sesam ophoudt te bestaan.

Nadat de gemeente het voormalige anatomiegebouw (door Joseph Crouwel in 1921 in Amsterdamse Schoolstijl gebouwd) in 2015 verkocht aan Ast Farma, werd Ludens de huur opgezegd. Ast Farma, producent van veterinaire geneesmiddelen, renoveert het gebouw en plant er een ‘modern nascholingsinstituut voor dierenartsen en assistenten’. Verhuizing van Sesam naar het pand van De Warmoes leek een goede oplossing. Dat moest dan wel eerst verbouwd worden.

Verbouwing te duur

Maar de offertes voor de verbouwing vallen te hoog uit laat het management van Ludens eind augustus weten. Exploitatie van kinderdagverblijf Sesam is in hun ogen niet meer verantwoord. Er volgt een informatieavond en Ludens biedt de ongeveer vijftig kinderen van Sesam een plek aan in een van de andere kinderdagverblijven van de organisatie in Utrecht.

“Deze mededeling kwam nogal rauw op ons dak,” zegt een ouder die haar zoon van anderhalf in augustus 2016 bij Sesam onderbracht. “Veel ouders waren boos. Vooral omdat het besluit al vast stond en wij nooit ergens in betrokken waren. Wij wisten niet beter dan dat Sesam per 1 december zou verhuizen.” “Kunnen jullie niet met de gemeente praten over een oplossing? vroegen wij bij de informatieavond aan Ludens,” zegt Jacqueline. Haar zoon van twee ging al bijna 2 jaar naar Sesam. “Al snel hadden we in de gaten dat het weinig zin had iets tegen het besluit in te brengen. Ook werden niet al onze vragen beantwoord, omdat Ludens er geen meerwaarde in zag ons gedetailleerde informatie te geven. Een excuus kregen we evenmin.” Dan de focus maar op de toekomst en een nieuwe plek vinden voor de kinderen, zeggen de ouders die we spraken. “Dat is gelukt. Hoewel niet bij een dagverblijf van Ludens, tot grote tevredenheid bij onder meer Polly en Het Zandhofje. Maar het is niet een situatie waarvoor je zelf kiest,” aldus Jacqueline.

Sesam sloot per 1 december zijn deuren.