Galeriehoudster brengt Afrikaanse en Nederlandse kunstenaars samen

Berthe Schoonman in haar galerie.
Foto: Eric Westzaan

“Afrikaanse kunstenaars die tonen dat ze in een globale wereld leven, dat zij de kunstgeschiedenis kennen en vervolgens een vertaalslag maken naar een eigen mooie beeldtaal.” Zo omschrijft buurtgenoot Berthe Schoonman de kunstenaars met wie ze graag werkt in haar galerie Sanaa op het Jansdam, waar zij zoekt naar een betekenisvolle ontmoeting tussen Nederlandse en Afrikaanse hedendaagse kunstenaars.

“Toen een vriend mij zeven jaar geleden vroeg om samen een galerie te beginnen, bedachten we waarmee we meerwaarde zouden hebben. We kwamen uit op werk van hedendaagse Afrikaanse kunstenaars gecombineerd met dat van contemporaine kunstenaars uit Nederland.” Schoonman, die inmiddels alleen de leiding heeft, studeerde ooit psychologie en werkte jarenlang als manager projecten bij het bureau buitenland van de Universiteit Utrecht. “Daar deed ik de projecten in Afrika op het gebied van onderzoek- en onderwijssamenwerking, dus had daar al een groot netwerk. Daarnaast was ik altijd al bezig met kunst.” De stap naar een eigen galerie leek dan ook logisch.

Kruisbestuiving Afrikaanse en westerse beeldtaal

De huidige expositie ‘Apparitions’ toont werk van de Nederlandse Paul Bogaers, die zijn inspiratie haalt uit Afrikaanse beeldtaal en uit het bovennatuurlijke. Dat uit zich onder meer in verrassende maskers van papier maché, waarin hij zijn foto’s en objets trouvés (gevonden voorwerpen) verwerkt. Zijn werk hangt naast dat van Myriam Mihindou, een Gabonese die in Frankrijk woont. Zij lijkt zich in haar foto’s juist te baseren op westerse technieken en transcendentale, sacrale beeldtaal.

Berthe: “Het vinden van kunstenaars die elkaar versterken en bij elkaar passen, is een spannende uitdaging. Ik ga veel naar tentoonstellingen, beurzen, kijk op internet, lees veel en heb een goede adviseur. Atelierbezoeken en reizen vind ik eigenlijk het boeiendst. In een eenmanszaak moet je echt alles zelf doen, van contact met de kunstenaars, tot pr, transport regelen, opbouw van exposities en beurzen, financiën, op beurzen staan, openingen organiseren en nog veel meer. Gelukkig krijg ik daarbij wel dagelijks hulp van vrijwilligers.”

“Dit werk is echt mijn passie. Ik vind het geweldig om goede kunstenaars bij elkaar te brengen en mooie dingen te laten zien.”

 

‘Apparitions’ is te zien t/m 11 maart. Zie: galeriesanaa.nl.