Bijzonder beroep: Titia helpt de BOB

Foto: Hanneke Prins

Als medewerker van de BOB (Bijzondere Opsporingsbevoegdheden)-kamer heeft Titia Hoogeveen al tien jaar een bijzonder beroep. Maar ook haar hobby’s en ‘gedroomde’ baan zijn zeker niet alledaags. 

Telefoongesprekken aftappen, vertrouwelijke communicatie opnemen en bepaalde gegevens opvragen bij instanties als ziekenhuizen; geen opsporingsmiddelen die worden ingezet bij een willekeurige winkeldiefstal. Bij grote justitieonderzoeken, zoals moord of verkrachtingszaken, gebeurt dat wel en wordt de BOB-kamer van politie en Openbaar Ministerie (OM) ingeschakeld.

“Bij dit soort zware opsporingsmiddelen, waarbij iemands privacy geschonden kan worden, is toestemming nodig van de rechter-commissaris. Ik maak met drie collega’s de bevelen daarvoor. Die moeten aan allerlei voorwaarden voldoen. Wij helpen politie en de officier van justitie door dat te controleren. Maar ook door de termijnen waarbinnen de opsporingsbevoegdheden gelden te bewaken.”

Vooral bij grote zaken met veel media-aandacht is het belangrijk dat alles precies klopt. “Als ik bijvoorbeeld weet dat de toestemming voor een telefoontap gaat verlopen, waarschuw ik degene die daarmee bezig is. Het is belangrijk dat alles soepel en vlekkeloos verloopt. Afhankelijk van de officier van justitie hoor je dan soms terug dat er dankzij bepaalde BOB-middelen een doorbraak is bereikt. Het werk is vaak heftig, omdat je de processen verbaal te lezen krijgt over een zaak. Maar het geeft een goed gevoel als je bij grote zaken mee kunt werken aan een nette afronding ervan.”

Geitenboerin

Haar droombaan is het echter niet. De doctorandus Koreaanse Taal- en Letterkunde die via uitzendwerk bij het OM terechtkwam, zou het liefste geitenboerin willen zijn. “Gelukkig kan ik mijn hart ophalen bij een vriend met een geitenboerderij in Zuid-Frankrijk waar ik volledig meedraai als ik daar ben. Van helpen bij de bevalling en zogen, tot melken en kaas maken.” In Nederland kan dat bij bevriende geitenboeren in Stroe. Dat is, als Titia niet de dieren verzorgt in de weide van volkstuin ‘Ons Buiten’ in Tuindorp. Dat ze van dieren houdt, blijkt ook uit de in haar huis wonende gekko’s en vogelspinnen. En naast haar fulltime baan doet Titia aan moderne dans, illustreert kinderboeken en schrijft er nu zelf een. Voldoende perspectief op bijzondere bezigheden, zeg maar.