Het Popstation, nieuwe popschool in de Biltstraat

Foto: Lasse Groeneveld

Twee bevlogen muziekdocenten begonnen een popschool in de kelder van Theaterhuis De Berenkuil. Met tien andere docenten vormen Stef Broks en Lasse Groeneveld, allebei drummer, nu ‘Het Popstation’.

Het Popstation richt zich op popmuziek, daarom geeft de school les in alle instrumenten die daarbij horen. “Elektrische- en basgitaar, drums, toetsen, maar ook zang en het maken van liedjes”, vertelt Stef Broks. “Volgend jaar kunnen we zelfs uitbreiden naar saxofoon, hiphop en dj’en. Het leren samenspelen, zelf muziek creëren, maar vooral het samenwerken, het luisteren naar elkaar en rekening houden met elkaar staat bij ons voorop. Voor kinderen is het heel tof om in een bandje te leren spelen.”

Het Popstation bestaat tweeëneenhalf jaar en heeft inmiddels zo’n honderd leerlingen, jong en oud uit de wijk en daarbuiten. De lessen vinden plaats in twee studio’s, waar na de zomer een derde bijkomt. Stef stuitte bij toeval op de ruimte in De Berenkuil. “We waren op zoek naar lesruimte. Ik woonde hiertegenover in de Maliestraat en ben gewoon eens binnengelopen. Hier beneden waren opslagruimtes waar verder niets mee gebeurde. De formule hebben we overgenomen van een muziekschool in Dordrecht, waar ik toen als drumdocent werkte. Er gebeurt in Nederland nog niet zoveel op dit gebied, terwijl er wel veel vraag naar is.”

De drumlessen worden gegeven door Lasse Groeneveld. “Ons doel is kinderen plezier te laten hebben in muziek. We zijn niet van de traditionele muziekles, we beginnen meteen met het spelen van liedjes die ze kennen. Kensington, Bruno Mars, maar ook funk, reggae, noem maar op.”

Op 6 juli is er voor het eerst een uitvoering in de theaterzaal. “Daar maken we een muziektempeltje van.” Ook voor het eerst organiseert Het Popstation een Summer Camp. “Dat is in de eerste week van de vakantie, vier dagen van 11.00 tot 16.00 uur. De leerlingen krijgen echte bandlessen, maar er zijn ook fotoshoots en ze worden geïnterviewd. Die week mogen ze de ster uithangen.” En daar weet Stef Broks zelf alles van; naast zijn popschool speelt hij in Textures, een metalband die over de hele planeet toert.