Bootcamp in het Griftpark

Power bootcamp-les, een bootcampvorm met materialen, in het Griftpark.
Foto: Eric Westzaan

Iedereen die in de zomer in het Griftpark zit, kent ze wel; groepjes sporters die al hollend en hupsend tussen de barbecueënde mensen door laveren. Ze doen aan bootcamp, een aantal jaar geleden opgekomen in Nederland en steeds populairder geworden. Nieuwsgierig geworden gaf ik me op voor een proefles.

Het aanbod is groot; googelend op ‘bootcamp Griftpark’ kom ik meerdere aanbieders tegen. Op goed geluk kies ik voor The Bootcamp Club en meld me op het afgesproken tijdstip in het park. Bang om bekeken te worden door luierende mensen hoef ik tijdens mijn kennismaking niet te zijn: de regen komt met bakken uit de hemel! Maar, een bootcamples gaat altijd door, ongeacht de weersomstandigheden.

Bootcamp is door het Amerikaanse leger ontwikkeld om soldaten in bezette gebieden met een minimum aan middelen toch snel en efficiënt te trainen. Deze elementen zijn overgenomen in de sport; spierversterkende oefeningen en verbetering van je conditie in de buitenlucht, waarbij je gebruik maakt van wat er in je omgeving voorhanden is. Voordeel voor de sporter is dat je lekker buiten sport in een afwisselende omgeving; en voor de sportaanbieder dat er geen zaalhuur bij komt kijken. Afgezien van het buitenelement werken de aanbieders op dezelfde manier als sportscholen; met vaste trainers en boeking via een website. De kosten voor een bootcamples liggen in dezelfde range als die van sportscholen.

Bootcampen blijkt, in tegenstelling tot mijn verwachting, een heel sociaal gebeuren; ik raak meteen aan de praat met medesporters en ze steunen me op pittige momenten. De oefeningen zijn eenvoudig – hardlopen, plank, squats, lunges, crunches – en goed te doen, waarbij we handig gebruik maken van randjes, trappen en de bult in het Griftpark. Veel oefeningen doe je met zijn tweeën, wat het contact nog vergroot. De trainer legt de oefeningen duidelijk uit en let op of ik ze goed uitvoer. We eindigen met een AMRAP (as many rounds as possible) van drie oefeningen, waar de burpee (een echte bootcampoefening) er één van is. Lekker moe en doorweekt ga ik weer naar huis; in afwachting van spierpijn die eigenlijk reuze blijkt mee te vallen.