Lokaal: een etalage voor de buurt

Peter van Ek in zijn nieuwe Lokaal.
Foto: Eric Westzaan

Bijna dertig jaar geleden waren ze collega’s. Afgelopen zomer kwamen ze elkaar weer tegen, Peter van Ek van Kopieerservice van Ek aan de Jan van Galenstraat en Hetty Visser uit Wittevrouwen. Peter was toe aan een nieuwe uitdaging met zijn winkel en Hetty had ideeën over ander gebruik van de ruimte. Al snel werd het besluit genomen om er een expositieruimte van te maken. Ze betrokken kunstenaar Bernardus Baldus bij het plan en gingen met z’n drieën aan de slag.

De zaak ging twee maanden dicht. Alle kopieermachines en andere apparatuur verschoven naar achterin. Zo ontstond een grote, lichte ruimte, geschikt voor exposities, workshops en wat er verder aan initiatieven opborrelt in de buurt. Peter: ‘Want dat willen we nadrukkelijk zijn, een etalage voor de buurt.”

Iedereen die iets wil laten zien, eigen kunst, schilderijen, tekeningen, keramiek, grafisch werk, foto’s, of bijzondere verzamelingen: het is allemaal welkom bij Lokaal, zoals de naam van de expositieruimte luidt.

De eerste kunstenaars en exposanten hebben Lokaal al gevonden. Zo is er keramiek van Gerard van den Berg: het beeld Contemporary Paranoid staat prominent in de etalage. Tomasz Vetulani, bekend van het brughek met de eendjes, laat enkele van de uitgestanste eendjes zien, maar ook twee olieverfschilderijen op schuimrubber. Er hangen tekeningen van Willem Vreeswijk en mixed media kunst van Imanuel Maan. “Een van zijn werken is vanmiddag verkocht,” vertelt Hetty niet zonder trots. Maar ook hangen er diverse kunstwerken uit de verzameling van een buurtbewoner. “Deze meneer was kleiner gaan wonen en kon veel van zijn kunstwerken niet meer kwijt. Nu hangen ze hier mooi bij elkaar.”

Hetty: “We zouden het heel leuk vinden als er in de buurt docenten zijn die workshops kunnen geven. Bijvoorbeeld portrettekenen, keramiek of collages maken. Debutanten, scholieren uit de buurt maar ook gerenommeerde kunstenaars, iedereen is van harte welkom om eens langs te komen om te kijken wat er mogelijk is.” “En natuurlijk blijft iedereen ook welkom om te kopiëren,” vult Peter aan.