Toekomst Ooglijdersgasthuis

Er komen appartementen, hoeveel is nog niet precies bekend. 
Foto: Eric Westzaan

Er lopen geen studenten meer door de F.C. Dondersstraat. De afdeling Institute for Life Sciences & Chemistry van de Hogeschool Utrecht die huisde in het oude Ooglijdersgasthuis vertrok deze zomer, na 25 jaar, richting Uithof. Investeerder Driestar die het pand in 2011 kocht, was sindsdien op zoek naar een nieuwe gebruiker. Liefst met behoud van de maatschappelijke bestemming. Dat is niet gelukt. Op 3 november jl. stemde de gemeenteraad in met een wijziging naar woonbestemming voor het monumentale pand. Er komen appartementen. Wat gaat er de komende tijd gebeuren?

Parkeren

Het Team Ooglijdersgasthuis (Driestar en partnerbedrijven) organiseerde op 17 november een informatieavond. Omwonenden en andere geïnteresseerden zijn in groten getale toegestroomd en worden toegesproken door Ewoud Gaymans, projectmanager bij Driestar. Er zijn veel vragen, zo blijkt. Al in het begin wordt Gaymans onderbroken met vragen over parkeren. Dat is een grote zorg. De huidige bewoners raken hun auto immers al nauwelijks kwijt. De auto’s van toekomstige bewoners gaan ondergronds met een in- en uitgang aan de Bleyenburgstraat, aldus Gaymans. Zestig tot zeventig plaatsen komen er waarschijnlijk. Maar de genoemde getallen zijn indicatief, waarschuwt hij.

Randvoorwaarden

Net als die voor de aantallen appartementen en woningen die worden gerealiseerd. In het oude deel aan de F.C. Dondersstraatkant zijn dertig appartementen voorzien, aan de kant van de Bleyenburgstraat tien, in het oude lab op het binnenterrein worden drie tot vijf woningen gebouwd en aan de kant van de Cornelis Evertsenstraat elf tot vijftien woningen en vijf appartementen. In overleg met gemeente en buren worden de randvoorwaarden voor ontwikkeling van het terrein opgesteld. Wanneer plan en vergunningen rond zijn, valt nog niet te zeggen. Gaymans spreekt de wens uit in 2017 te beginnen met bouwen.

Vanaf 23 november wordt het pand eerst ontdaan van toegevoegde elementen: welke oorspronkelijke details komen tevoorschijn die behouden moeten blijven? Asbestonderzoek maakt deel uit van de werkzaamheden.

Er zijn nog veel meer vragen, maar daar is geen tijd meer voor, vindt het team. De rondleidingen door het in de loop der tijd lelijk verbouwde pand beginnen. Overige vragen mogen in een doos. Zie voor de antwoorden, meer informatie en nieuws: www.ooglijdersgasthuis.nl.