Tweede leven voor boeken in minibieb

3_minibieb (800x533)
Kristine Steenbergh wilde al langer iets doen met boeken die ze niet meer leest. Foto: Eric Westzaan

In Zeeland zag hij voor het eerst het fenomeen minibieb. Dat wilde Willibrord de Graaf ook. “Een kast buiten waardoor mensen die elkaar niet kennen boeken kunnen uitwisselen.” Tegelijkertijd kwam in de Goedestraat Kristine Steenbergh op hetzelfde idee.

Door Hanneke Prins

“Ik ben een enorme lezer en wilde ergens naartoe met de boeken die ik niet meer in keek”, zegt Willibrord de Graaf. En dus plaatste hij in de Poortstraat, tegenover Roberto, een minibieb. Het huis van de oud-universitair hoofddocent Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht staat inderdaad vol met boeken. “Ik vroeg me af welke boeken ik mooi vond, maar nooit meer las. Die mochten weg. Maar poëzie, of schrijvers waar ik echt dol op ben, zoals Coetzee en Saramago, die gaan niet in omloop.”

Circulatie

Het idee is dat mensen een boek lenen en terugbrengen, of er een uitnemen en daarvoor een in de plaats terug zetten. Maar echte regels zijn er niet. Er wordt niet gemodereerd. Ook niet bij het ‘Kastje vol verhalen’ ter hoogte van Goedestraat 76, eveneens geplaatst in het voorjaar van 2015. Even zoeken, het is verborgen in het struweel. “Ik wil ook nog een plankje maken voor kinderboeken en vind het dus veiliger als het kastje aan de stoepkant staat,” zegt Kristine Steenbergh. Bij deze universitair docent Engelse Letterkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam vulde het kastje zich in eerste instantie met Engelse literatuur. “Ik liep al langer met het idee iets te doen met boeken die ik niet meer lees.” Kristine gebruikte het hout van de opgeruimde zandbak om een kast te timmeren. “De minibieb staat naast een plantenbak die dienst doet als minimoestuin waaruit geoogst mag worden.”

Divers

Aanvankelijk gevuld met vooral literatuur, bevatten beide kasten inmiddels ook non-fictie als kookboeken, studieboeken en naslagwerken over opvoeding. “Ik censureer niet”, zegt Willibrord de Graaf, “hooguit maak ik de kast schoon en verwijder soms iets waardoor de kast niet meer goed sluit. Het is ontzettend leuk om zoiets te faciliteren. En te zien dat het werkt en niet wordt gesloopt. Als je vertrouwen geeft, krijg je dat ook terug, zo blijkt.”

Zie ook: www.minibieb.nl