Bijzonder beroep: Theoretisch kosmoloog

Theoretisch kosmoloog Enrico Pajer. Foto: Eric Westzaan
Theoretisch kosmoloog Enrico Pajer. Foto: Eric Westzaan

 

De grote vragen van het universum

Ze hebben net de sleutel gekregen van hun nieuwe huis. Enrico Pajer (Venetië, 1982), theoretisch kosmoloog bij het Instituut voor Theoretische Fysica aan de Universiteit Utrecht, en zijn Amerikaanse vrouw Phoebe Garfinkel wonen sinds acht maanden in Wittevrouwen. Wat hen hier bracht? Het onderzoek van Enrico naar de grote vragen van het universum.

Door Hanneke Prins

 

Oerknal

Gevraagd of hij in lekentermen kan uitleggen waar hij dan onderzoek naar doet, antwoordt Enrico:  “Sinds een jaar of tien, twintig weten we dat ongeveer 95% van het universum bestaat uit donkere energie en donkere materie. Maar we weten nog niet wat dat is en wat de eigenschappen zijn. Dat is een van mijn onderzoeksgebieden.” Maar ook de vraag waarom de materie in het universum zich op een bepaalde plek bevindt, houdt hem bezig. Enrico: “Om dat te onderzoeken, proberen we de geschiedenis van het universum terug te herleiden naar de oerknal. De verspreiding van materie in de ruimte volgt namelijk patronen die zijn ontstaan in de eerste fractie van een seconde na de oerknal.” Enrico Pajer kreeg op 18 mei een Vidi-beurs toegekend van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) om zijn onderzoek voort te zetten.

Hoe brengt deze kosmoloog zijn dagen door op de Uithof, vraag je je af als leek. Enrico: “Ik ben voornamelijk in de weer met potlood en papier om tekeningen te maken en berekeningen te doen. Ik  discussieer veel met studenten en professoren. Live of via skype. Om te proberen anderen van mijn ideeën te overtuigen. En natuurlijk moet ik mijn theorieën aan anderen presenteren door het geven van seminars of het spreken op conferenties.”

Welkom

In Wittevrouwen voelden hij en zijn vrouw zich meteen zeer welkom. “Utrecht heeft precies de goede afmetingen en er is genoeg te doen. In Wittevrouwen hebben we goede vrienden gemaakt, die een soort vervangende familie zijn.” En voorlopig blijven ze.  Allebei hebben ze een vaste aanstelling in Utrecht. En met nog een paar weken te gaan voor de geboorte van hun eerste kindje, beginnen ze aan de verbouwing van hun nieuwe huis aan de Bekkerstraat.