Wijkquerulant is de man achter lintje

AD

Het zal de lezers van de Wijkkrant Wittevrouwen niet verbazen.
De Utrechter op wiens naam het VARA-programma Rambam het onterechte lintje aanvroeg is wijkquerulant Drs. Simon Michels. Hij laat weten aan deze stunt te hebben meegewerkt omdat het aanvragen van een lintje de enige methode is om uit te zoeken of de overheid wel goed controleert of zo’n aanvraag terecht is.

Rambam-presentator Jelte Sondij kreeg het lintje in de schouwburg opgespeld door burgemeester van Zanen. Daarmee toonde hij aan dat ook daar niet werd gecontroleerd aan wie het lintje wordt meegegeven.
‘Het zou geheel in mijn aard liggen om het lintje zelf af te halen, maar daarvan heb ik toch afgezien’, zegt Michels (ook bekend als Simons). ‘Als ik er naartoe was gegaan, had ik het geweigerd en ik wilde geen bijeenkomst verstoren van mensen die hun lintje wel terecht hebben gekregen’. De presentatoren van Rambam hebben het lintje na het opspelden bij Michels thuis gebracht, maar hij wilde het niet hebben.
‘Snel teruggeven hoor’, zei hij vaderlijk.

Rambam fake-echtpaar komen het lintje brengen
Rambam fake-echtpaar komt het lintje brengen

Teckel
Simons/Michels kreeg het lintje op grond van verzinsels en verdichtsels. Zo zou hij autistische kinderen in contact brengen met teckels. Ook zou hij de grootste teckelstamboom van Europa hebben aangelegd, een zogenaamde sociale moestuin hebben, de hele buurt hebben opgevrolijkt met zijn straatborrels en bij langdurig zieken op bezoek gaan. Zijn grote groene hart blijkt uit een 15-jarig lidmaatschap van het Wereld Natuur Fonds. Wat overigens wel klopt is dat Simons bezitter is van een teckel.

Hilarische aanbevelingsbrieven
Dat de gemeente weinig heeft gedaan om te checken of de aanvragen deugen is duidelijk. Het googlen met de woorden teckel en autisme levert geen hits op. Ook niet naar de zogenaamde stichting van de heer Simons. Over zijn stamboom zou je toch ook iets verwachten. Simons/ Michels: ‘De aanbevelingsbrieven die de redactie van Rambam opstuurde zijn totaal hilarisch. Je krijgt de indruk dat ze niet eens zijn gelezen. Iedereen met enig gevoel voor humor voelt aan zijn water dat er iets niet klopt.’

Geen controle van briefschrijvers
Om na te gaan of de mensen die een aanbevelingsbrief schreven nog zouden worden gebeld, schreef Rambam aanbevelingsbrieven namens bestaande en niet bestaande personen. De controle had een eenvoudig telefoontje of mailtje kunnen zijn. De werkelijk bestaande briefschrijvers hebben nooit iets gehoord.

De uitzending van Rambam is op 3 juni 2015 op NPO 3

meer bij het AD
Gemeente onderzoekt gang van zaken
Aangifte door Jaap de Hoop Scheffer

lees de columns van Drs. Simon Michels, voorzitter a.i. Querlantenvereniging Wittevrouwen i.o.