Theater Utrecht: een nieuwe start, een nieuwe naam.

Acteurs aan het werk in het pand aan de Hoefijzerstraat.  Foto: Dagmar Bokma
Acteurs aan het werk in het pand aan de Hoefijzerstraat.  Foto: Dagmar Bokma

Het bijna-faillissement van De Utrechtse Spelen in 2012 zal niemand in Wittevrouwen zijn ontgaan. Sinds het aantreden van artistiek directeur Thibaud Delpeut en zakelijk directeur Jacques van Veen in september 2013 is er veel veranderd. Zo werd De Utrechtse Spelen afgelopen januari omgedoopt in Theater Utrecht.

Door Hanneke Prins

 

Stadsgezelschap

“We zochten een naam die past bij onze ambitie om een stadsgezelschap te zijn van, voor en door Utrecht. En een naam die lang mee kan. Daar kwam Theater Utrecht uit. Misschien niet heel origineel. Maar het zegt wel alles,” zegt Jacques van Veen. Bij het streven een stadsgezelschap te zijn, hoort in zijn ogen ook jong talent een kans geven en educatieprojecten ontwikkelen voor scholen. Zoals ‘Scars’ dat vorig jaar bijna 180 keer werd gespeeld op scholen. Maar ook samenwerking met andere Utrechtse theatermakers zoals Het Filiaal en DOX, en met de theaterafdeling van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

De nieuwe naam is niet de enige verandering die het gezelschap onderging. Jacques van Veen: “Er ging dertien man personeel uit. Voortaan wordt er gewerkt met een vaste kern van acht man. Spelers worden doorgaans ingehuurd op zzp-basis. Wel vroeg Thibaud Delpeut aan een aantal acteurs zich te committeren aan het gezelschap, zodat hij toch min of meer met dezelfde spelers kan werken en het gezelschap naar buiten toe een vast gezicht toont.”

 

Huisvesting

Daarnaast verhuisde het theatergezelschap van de eerste verdieping van het Crouwelgebouw aan de Bekkerstraat naar het voormalige pand van theatergezelschap Het Barre Land aan de Hoefijzerstraat. Jacques van Veen: “Het kantoor boven Sesam was veel te groot voor ons geworden en te duur. Het gebouw aan de Hoefijzerstraat kan bovendien ook worden gebruikt als repetitieruimte. Daarmee blijft De Paardenkathedraal, vanwege de financiële problemen in 2012 verkocht aan het KF Heinfonds en door ons van hen gehuurd, vrij voor bespeling door onszelf en collegagezelschappen.” Allemaal maatregelen waardoor de restschuld van bijna één miljoen waarmee de nieuwe directie begon, inmiddels bijna is ingelopen.

Theater Utrecht speelt vanaf 26 mei ‘Stad der blinden’ naar een boek van José Saramago.

Zie voor actuele informatie en de speellijst: www.theaterutrecht.nl.