Park en Passant: Voortuin met vlinders, bijenstal en paddenpoel

3_Park en passant_43.4
In nevelen gehulde Griftparkvijver. Foto: Eric Westzaan

 Na anderhalf jaar ‘Park en passant’ is het tijd voor een nieuwe rubriek. Als – voorlopig – afscheid vertelt een aantal hoofdrolspelers van het park over hun favoriete Griftparkplek.

Door Annet van den Akker

Parkcoördinator Wim Horst wandelt het liefst in de Groenkapel achter Griftsteede. “Omdat vlinders, bijen, kinderen en liefhebbers van natuur zich daar het meeste thuisvoelen.” De Groenkapel is een ecologische stenen- en plantentuin, samen met omwonenden gebouwd van afvalmaterialen. Rimkje Taylor is daar vlakbij bezig als educatief medewerker van Griftsteede: “De educatieve tuin is met stip mijn favoriete plek. Daar beleef ik samen met heel veel kinderen de seizoenen. In de schooltuintjes zien we alles tot wasdom komen en maken we vaak wat lekkers van de oogst. We zien de bijen, speuren naar de verschillende bodemdieren en genieten van zon of regen.” Park-imker Rick de Louwere prefereert de boomgaard. “Uiteraard, want daar is de bijenstal. Het is er rustig en sfeervol. Het is een van de postzegeltjes van Utrecht.”

 

Mijn ‘voortuin’

Mark van Os, populaire ober en regelaar van restaurant Griftpark 1, verkiest het gebied áchter de drie grote mannen, vooral van de periode vóór de afgraving van het park. Het was daar toen even wild als prachtig. Daar weer achter, naast het hondenveld is de favoriete plek van supervrijwilliger Rudolf de Bos Kuil: de paddenpoel. “Het is een prachtig stukje wilde natuur midden in het park en dus ook in de stad.” Wijkbewoner Jan Govers heeft een fraaie toelichting: “Ik ben geboren in een kleine plaats in West-Brabant, tussen de koeien. Ik denk daar met veel plezier aan terug, aan dat landelijke karakter. Dertig jaar geleden ben ik in Utrecht beland en ik woon al twintig jaar op de Blauwkapelseweg tegenover het Griftpark, mijn ‘voortuin’. Ik loop vaak met mijn hond ’s ochtends vroeg over de brug over de Biltsche Grift en dan zie ik groen, veel groen en een grote vijver met een reiger en daar in de verte, vaak in de nevel, twee koeien! Dat maakt me net zo blij en tevreden als vijfenzestig jaar geleden. Ik geniet van mijn voortuin!” En dat geldt voor vrijwel alle buren van het park.