Poëzie in het park

Fred Penninga, met rechtsonder het gedicht van Ingmar Heytze. Foto: Annet van den Akker
Fred Penninga, met rechtsonder het gedicht van Ingmar Heytze. Foto: Annet van den Akker

Geweldig is het dat het Park-Picknick-Poëziefestival op zondag 6 juli zijn tiende verjaardag beleeft in het Griftpark! Minstens zo leuk is het dat tegen die tijd de poëzieroute in het park er weer fris en fonkelend bijstaat. “De dertig gedichten kwamen er in 2006, maar staan niet meer op ieders netvlies. Dat gaat veranderen”, verzekert schrijver-dichter en initiatiefnemer Fred Penninga. Door Annet van den Akker

In 2005 greep Fred Penninga de landelijke Dag van het Park aan voor de organisatie van het eerste Park-Picknick-Poëziefestival in het Griftpark. In 2006 zijn diverse Utrechtse dichters gevraagd om een gedicht te maken bij een markant onderdeel van het park, zoals het evenemententerrein, de hondenontmoetingsplaats, de speeltuin of het restaurant. Zo schreef Elly de Vries voor de bloementuin: Het hele jaar de bloementuin met als laatste strofe:

alsof ze schuilen bij elkaar, de bruine struiken

fluisterend over koud en stil

over niet dood en wacht maar

want altijd alles weer opnieuw

ik zwijg en denk: eerst zien

 

In de loop van juni krijgen de gedichten die op een houten paaltje, een messing plaat of in steen zijn weergegeven een fikse opknapbeurt of worden weer in ere hersteld omdat ze ‘verdwenen’. Het gedicht De roeivlucht van Peter le Nobel bij de Biltsche Grift werd al na een maand gestolen, een wapenfeit waar hij wel trots op was. De messing plaat met het gedicht Rosécollege in het Griftpark van Ingmar Heytze markeert de ingang van het park bij de Kleine Singel.

 

Dubbullustrumbundul

Voor het Park-Picknick-Poëziefestival op zondag 6 juli van twee tot vijf zijn alle 33 dichters die in de afgelopen tien jaar optraden gevraagd een gedicht aan te leveren en daar gaven allen gehoor aan. Hun gedichten komen in de Dubbullustrumbundul te staan, die op 6 juli wordt gepresenteerd. Niet iedereen weet de gedichten in het park goed te vinden. Dat is deels de bedoeling, want het is leuk om te zoeken en verrast te worden. Op veler verzoek gaat ook geëxperimenteerd worden met een poëzierondleiding in het park. De eerste is op woensdag 3 september om 20.00 uur. Zie voor de route, opgave en verdere informatie het bericht  “Poëzieroute Griftpark” op deze site