Park en passant: Ogen en oren van het park

 

Waakse nieuwkomer in het park. Foto: Annet van den Akker
Waakse nieuwkomer in het park. Foto: Annet van den Akker

Vanaf de eerste ochtendschemer tot diep in de nacht komen hondenbezitters naar het Griftpark voor de drie-keer-daagse uitlaat. Van heinde en ver en vooral vanuit Wittevrouwen trekken zij in colonne langs de hondenpoepveldjes naar de hondenvrijstaat voor onaangelijnd vertier. Naast gebruikers zijn zij ook de ogen en oren van het park.

Door Annet van den Akker

Toen het Griftpark nog geen park was, maar een woest en ledig gebied, taalde niemand naar het aanlijnen van honden. Er werd vrij en vrolijk rondgedarteld, maar dat was soms ook lastig, bij loopsheid of agressiviteit. Sinds zeker een jaar of tien treden buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in het park op tegen onder andere wildplassen, fietsen op wandelpaden en het loslopen van honden. Dat laatste kan een boete opleveren van €90 en als de hondenbezitter zich niet kan identificeren kan daar nog eens €90 bij komen. Veel hondenbezitters vinden het niet nodig om in de winter de poep op te ruimen en dat kan de forse straf van €130 met zich meebrengen. “De boetes zijn een middel. Zo kunnen ouders, kinderen, bezoekers én hondenbezitters allemaal genieten van het park.” meldt Alex Geurts van Toezicht en Handhaving Openbare Ruimte. En inderdaad, een drollenchaos ligt minder lekker in het zomergras.

Even waaks als de hond

Veiligheidsmanager Jacotien Visser van de wijk Noordoost: “In november hebben we in de hele wijk hondenbezitters gevraagd mee te doen met Waaks! om de politie te helpen bij het opsporen van criminaliteit. Hondenbezitters kennen de wijk en het park als geen ander en signaleren verdachte situaties snel. Wel 65 mensen meldden zich aan om mee te doen; zij kregen uitgebreide informatie en een kaartje met telefoonnummers. Die kun je bellen als je bijvoorbeeld ziet dat mensen met het licht van hun mobieltje in auto’s kijken of je hoort dat iemand wel erg uitgebreid aan fietskettingen rammelt. Het loopt nog niet echt storm met de meldingen, maar dat komt ook omdat veel mensen schroom voelen om de politie te bellen. Daar gaan we nog aan werken via een nieuwsbrief en een clinic ‘waarnemen en observeren’, komt goed!”