Openbaar Ministerie in hoger beroep na uitspraak van Brakelstraat

vanbrakelstr

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen het vonnis in de zaak Vivica Spong. De rechtbank vond dat niet met voldoende zekerheid kan worden vastgesteld dat Vivica Spong en haar ongeboren kind door verdachte Mark van D. ter dood zijn gebracht.
Het OM stelt, net als de rechtbank, dat de verdachte ‘op cruciale punten heeft gelogen’. Onderdelen van zijn alibi kloppen niet en de zoekfrase ‘killing without a trace’ zijn door hem gebruikt.

Het OM gaat ervan uit dat aanwijzingen voor verstikking in plaats van een val van de trap in combinatie met ander bewijs zoals de leugens en de zoektermen weldegelijk tot een veroordeling kunnen leiden.

De rechtbank stelt in het vonnis dat het oordeel misschien anders was geweest als behalve de arts-patholoog ook meteen de forensisch arts was ingeschakeld. Dan waren andere zaken beter bekeken. Bijvoorbeeld of de houding van Vivica en de aanwezige obstakels inderdaad spoorden met een mogelijke val. Of dat er wellicht stofvezels in het haar zaten, die juist op verstikking konden duiden en Van D.’s eventuele betrokkenheid daarbij.