Park en passant – Rust in de paddenpoel

Hessel Dijkstra en Sandra Katharina Zimmerman  Foto: Annet van den Akker
Hessel Dijkstra en Sandra Katharina Zimmerman Foto: Annet van den Akker

In de winter is de paddenpoel van het Griftpark in diepe rust. De poel ligt naast het hondenveld en is afgesloten met een niet al te hoog hek.

Door Annet van den Akker

Vrijwilliger Hessel Dijkstra legt uit: “Dat is tegen zwervers, maar ook omdat we niet willen dat kleine kinderen erin verdrinken. In november snoeien we en is het einde seizoen.” Tegenover de paddenpoel is een boomgaardje, dat samen met poel en bloementuin is aangelegd om omwonenden tegemoet te komen toen het park werd afgegraven. Hessel: “In het voorjaar is het daar heel mooi, dan zie je amandel-, peren-, appel- en kersenbloesem. Maar het fruit wordt er door mensen of vogels veel te vroeg afgehaald. Je moet wel eelt op je ziel hebben als je ziet wat er vernield en gestolen wordt in het park.” In het water van de 75 cm diepe poel leven padden en watersalamanders, die door de vrijwilligers zijn geïntroduceerd. Er zijn verschillende libellensoorten, vlinders en veel vogels: de rietzanger broedt er en je kunt de grauwe vliegenvanger en putter spotten. Rond de poel ligt een tapijt van kleine cyclamen, aronskelken, vervena en amandelwolfsmelk. Die laatste is zelfgekweekt en de trots van de vrijwilligers, want de plant is bijna verdwenen uit Nederland.

Bordeel in de lente

Hessel: “In de lente is het afgelopen met de rust, dan zie je de paddentrek vanuit de tuinen. Op een warme dag in april als het boven de twintig graden is begint dat. Waar ze geboren zijn komen ze terug en het is hier dan gewoon een bordeel. Padden zitten alleen in het water als er gepaard wordt. Het mannetje laat een fluittoon horen en het vrouwtje zet eiersnoeren af in het water. In juni moet je echt oppassen met de spade, want dan groeien de kleine padjes hier op.” Vrijwilligster Sandra Katharina Zimmer komt aanlopen met een grote schop. Ze gaat Hessel helpen en vertelt over haar website natuurlicht.wordpress.com, waarop foto’s staan van de paddenpoel in alle seizoenen. Beiden benadrukken dat we allemaal moeten komen kijken als de winter voorbij is, op woensdagochtenden van maart tot november.