Poortstraat 92: van label G naar A++

Poortstraat 92 heeft nu acht zonnepanelen op het dak. Foto: Frans Hanswijk
Poortstraat 92 heeft nu acht zonnepanelen op het dak. Foto: Frans Hanswijk

Hans de Wind bouwde zijn woning om tot een van de meest energiezuinige negentiende-eeuwse woningen in Nederland. Een individuele energietransitie die hij graag op grotere schaal toegepast zou zien.

 

Hans de Wind, enthousiast promotor van energiezuinigheid. Foto Eric Westzaan

Door Hanneke Prins

Hij zit nog midden tussen de verhuisdozen als ik hem kom interviewen. Net terug verhuisd van de tijdelijke woning aan de Huizingalaan naar het grondig verbouwde pand aan de Poortstraat 92. “Maar het was de moeite waard”, zegt Hans de Wind, die het huis (bouwjaar 1896) bewoont met zijn vrouw en twee zoons. Het huis is aangepast aan de wensen van het gezin en tegelijkertijd getransformeerd tot misschien de meest energiezuinige negentiende-eeuwse woning in Nederland.

“Het begon ermee dat we te weinig ruimte hadden in huis en beneden wilden uitbreiden met een serre. Wij proberen zelf duurzaam te leven, en in mijn werk als projectleider vastgoed en ruimtelijke ordening krijg ik veel te maken met duurzaamheid in de woningbouw. We hebben deze verbouwing dan ook aangegrepen om ons huis energiezuinig te maken. En toen namen we ook meteen het groot onderhoud maar mee.”

 

Energietransitie

Met Jan Willem Croon, deskundige op het gebied van energie, stapte Hans de Wind naar de gemeente om te kijken of zij iets voor hem en andere particulieren kon doen. Die zorgde er in samenwerking met Natuur en Milieu Utrecht (NMU) voor dat bestaande expertise rond de tafel kwam. “De overheid pakt energiezuinigheid wel aan bij de circa 2,4 miljoen corporatiewoningen in Nederland. Met woningbouwcorporaties en gespecialiseerde aannemers neemt zij via de zogenaamde ‘blok-voor-blok-regeling’ hele woningblokken tegelijk onder handen. Hierbij is sprake van business-to-business, maar de ongeveer vijf miljoen koopwoningen zijn in handen van particulieren. En daarvoor bestaat nog geen aanpak om ze energiezuinig te maken.”

Terwijl dat wel de transitie is die bij particuliere woningen plaats zou moeten vinden. “Neem nou onze wijk. Tussen 2000 en 2012 zijn de energieprijzen jaarlijks zo’n 10% gestegen. Als die trend doorzet, worden de huizen in Wittevrouwen onbetaalbaar en vertrekken mensen naar betaalbare nieuwbouw. Zo zou de wijk, net als in de jaren zeventig, rijp worden voor sloop. Veel mensen vinden de oude huizen in Wittevrouwen aantrekkelijk omdat ze sfeervol zijn, maar energietechnisch valt er veel voordeel te behalen.” Hans de Wind spreekt ook als deskundige. Om goed te weten waar hij aan begon, heeft hij en passant de opleiding Energie Prestatie Adviseur gedaan. “De meeste woningen in de wijk zouden een G-label krijgen, maar kunnen heel makkelijk naar een C-label door alleen al goede isolatie aan te brengen, zoals dubbel glas.”

Maar Hans de Wind heeft ook ideeën over energietransitie op grotere schaal. “Tot nu toe zijn aanpassingen voor energiebesparing bij particulieren allemaal maatwerk. Hoe kun je individueel maatwerk nu zo opschalen dat de industrie kan reageren met een standaard? Daarmee bouw je expertise op en gaan de kosten omlaag.”

Reductie

Zelf ging Hans de Wind ambitieus te werk. “Het begint bij het minder gebruik maken van energie: lampen vervangen door ledlampen en oude energieslurpende apparaten wegdoen.”Met een systeem op de iPad kan de familie bovendien het energieverbruik monitoren. Met een adviseur van Seinen Energy Solutions formuleerde hij welke aanpassingen voor energiezuinigheid bij zijn gezin pasten; aannemer Schreutelkamp voerde de klus uit. Het huis werd grondig geïsoleerd door middel van dubbel glas en extra wanden tegen de muren. Het dak werd opnieuw geïsoleerd en beneden kwam een betonvloer en vloerverwarming.

“Dan is er de energieopwekking die je moet aanpassen. Wij hebben gekozen voor elektrisch koken en een warmtepomp. Daarnaast staan er nu acht zonnepanelen op het dak. Door deze aanpassingen hebben we helemaal geen gas meer nodig. Tot slot hebben we een goed ventilatiesysteem aan laten brengen.” Dit alles levert de familie een energiereductie op van 80 procent en een besparing in de energiekosten van 186 naar 74 euro per maand. In energieprestatietermen: van label G naar A++.

Voorbeeldfunctie

Van Platform 31, een agentschap van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat zich bezighoudt met de kennisontwikkeling van energietransitie in de Nederlandse woningbouw, krijgen Hans de Wind en dertig andere particulieren in Utrecht 4.000 euro subsidie als zij hun woning 80 procent energiezuiniger maken. Het huis van De Wind is als eerste klaar en kan mooi als voorbeeldproject dienen. “Ik stel mijn huis open voor de duurzame huizenroute op 26 oktober en geef veel voorlichting.” Ook richtte Hans met een aantal andere wijkbewoners de Energiecoöperatie Wittevrouwen op, een platform dat met subsidie van de gemeente energiezuinigheid promoot in de wijk en bijvoorbeeld goedkope gezamenlijke inkoop van deskundigheid kan organiseren.

Nieuwsgierig geworden? Kijk op www.dewindconsult.nl en klik op ‘Energiepaleis’ voor een beschrijving van het verbouwingsproces en alles wat daaraan voorafging. Indien gewenst geeft Hans de Wind ook graag persoonlijk informatie en toelichting: hans@dewindconsult of 06 5202 4144. Maar u mag ook gewoon aanbellen.