Elsevier belicht achtergrond dood Vivica Spong

Elsevier-13-juli-13

Het weekblad Elsevier van deze week belicht in een groot verhaal de achtergronden bij de dood van Vivica Spong.
Hierin wordt het duidelijker waarom het Openbaar Ministerie twijfelt aan de lezing van haar vriend Mark van D.

Verdacht zoekgedrag
Volgens hem is Vivica van de trap in het huis aan de van Brakelstraat gevallen, maar sporen van de stof thyreoglobuline in haar lichaam wijzen op ‘geweldinwerking aan de hals’. Bovendien blijkt belastend zoekgedrag dat van de politie in van D. ’s computers vond.
Op 16 juni vorig jaar, twee weken voor Spongs dood,  zocht hij naar ‘bedwelmen ethanol’, een dag later naar ‘Nek breken doe je zo’ en weer een dag later naar ‘Ways to kill without a trace’.

Bloedsporen
Op 2 juli, de dag van het overlijden, horen omwonenden een knallende ruzie en zit Vivica gekleed in hemdje en onderbroek huilend in de tuin. Ze schreeuwt dat hij haar met rust moet laten. Om zes minuten over 12 belt Mark van D. 112 en meldt dat zijn vrouw van de trap is gevallen. Het lichaam blijkt op meerdere plaatsen beschadigd en later blijken er op veel meer plaatsen in het huis schoongemaakte bloedsporen te zitten.

Alibi
Bovendien klopt zijn alibi niet. Van D. beweert op de ochtend van het overlijden een conference call vanuit de auto te hebben gehouden vanaf de parkeerplaats bij zijn werk in The Wall aan de A2, acht kilometer van de van Brakelstraat.  Maar de telefoonmast die hij heeft aangestraald staat in Wittevrouwen.

Rechtszaak in het najaar
Officier van justitie van Veghel is ervan overtuigd dat Vivica Spong door verstikking om het leven is gebracht. De Utrechtse advokaat Ausma stelt dat zijn client een normale man is met twee kinderen (uit een eerder huwelijk, red.) en een goede baan, die dol was op zijn vrouw. De rechtszaak dient dit najaar.

bron: Elsevier nr 28/29 – 13/20 juli 2013

 

meer links:

De Stad Utrecht

Jurgen Swart