Tentoonstelling ‘Veemarkt Revisited’ in stadhuis

Veehandelaren zullen de titel van de tentoonstelling niet bedacht hebben, maar het onderwerp is hoe de Veemarkt was en zal worden. Vijf Utrechtse fotografen brachten het laatste jaar van de bedrijvigheid in de Veemarkthallen in beeld. Daarnaast hebben architectenbureaus maquettes gemaakt die toekomstige bewoners van de nieuwe woonwijk Veemarkt kunnen inspireren. Dit alles is te zien tijdens de expositie Veemarkt Revisited in het stadhuis van Utrecht. De tentoonstelling is van vrijdag 4 januari t/m donderdag 31 januari 2013 gratis toegankelijk gedurende de openingstijden van het stadhuis aan de Korte Minrebroederstraat 2.

De maquettes die te zien zijn tonen wat de toekomstige invulling van de nieuwe wijk Veemarkt kan zijn. Professionele architecten hebben deze maquettes gemaakt naar aanleiding van een Ideeënprijsvraag van Architectuurcentrum Aorta die begin dit jaar . De opdracht was: “inspireer de toekomstige zelfbouwende bewoners van Veemarkt met voorbeelden van woningen”. In de expositie is een selectie te zien uit de ruim tachtig inzendingen.

In 2011 – het laatste jaar dat het Veemarktcomplex zijn oude functie vervulde – legden vijf Utrechtse fotografen de bedrijvigheid in de Veemarkthallen vast. Janneke Berendsen maakte portretten van bezoekers. Johanne Boot legde de nadruk op onopgemerkte details in de gebouwen en Harold van de Kamp legde die juist vast in hun grootse verlatenheid. Peter le Nobel fotografeerde de deelnemers aan de Bazaars en Paul Rosenberg maakte, naast portretten van de medewerkers, ook foto’s van de omgeving.

Zie ook: Aorta