“Sinterklaas kan toch ook met de auto komen?” Subsidieperikelen bij TUG

“Dat zei de gemeente naar aanleiding van onze laatste subsidieaanvraag.” Joke Snellenberg, samen met haar man Chris al zesendertig jaar actief bij wijkvereniging Tot Uw Genoegen (TUG), wordt nog kwaad als ze er aan denkt.door Hanneke Prins

“En wat kruidnootjes zijn, wilden ze ook weten.” Dochter Jolanda van de Kamer sist instemmend bij zoveel onnozelheid. Jolanda: “Sinterklaas hoort gewoon met een koets aan te komen, die kun je toch niet in een auto zetten?” Toch blijft TUG het sinterklaasfeest en kindercarnaval jaarlijks organiseren. Besloten is om alle oranjeactiviteiten te staken, nu de gemeente 50% minder subsidie gaat geven.

Oranjevereniging opgeheven

“Met Koninginnedag zijn er al veel activiteiten, maar met sinterklaas en carnaval kunnen niet alle kinderen ergens terecht,” verklaart Jolanda, de keuze van TUG om als oranjevereniging te stoppen. TUG regelde jaarlijks rondvaartboten waarmee kinderen uit de wijk naar het gemeentehuis werden gevaren. Chris Snellenberg: “Met alle liefde heb ik jarenlang honderden ballonnen opgeblazen die de kinderen bij aankomst bij het stadhuis mochten oplaten.” Terug bij de Warmoes was er dan straattekenen of bingo. De pannenkoeken die de kinderen na afloop kregen, bakte de voorzitter van de vereniging zelf. En ’s avonds was er een optreden van een artiest en een shantykoor uit de wijk.“Ze waren blij bij de gemeente dat onze wijk ook een oranjevereniging had.” En, bitter: “Maar bij de verdeling van het geld, is TUG kennelijk te klein gebleken. Nou, als ze ons als oranjevereniging opzijschuiven, dan stoppen we er ook helemaal mee.”

Hulp gevraagd

Maar het feest van Sinterklaas willen Joke en Chris Snelllenberg, met Theo en Mieke Penninx het bestuur van TUG, blijven organiseren. En ook de kaartavonden op donderdagavond in de Warmoes en het kindercarnaval blijven voortbestaan. “Maar nu we zo zijn gekort, hebben we extra geld nodig en zoeken we mensen die ons als vrijwilliger willen helpen bij het vele werk dat we doen.” Sponsoring blijkt niet te werken. Vroeger hielp de plaatselijke middenstand een handje met allerlei bijdragen in natura. Chris: “Vroeger gingen we ook bij de oudjes van het SABU-huis langs om Sinterklaas te spelen. Dan kregen we van de winkels koekjes en planten om uit te delen.” Maar nu is dat toch echt anders. Op tachtig sponsorverzoeken aan winkeliers kreeg het TUG-bestuur maar twee reacties. Dochter Jolanda: “Tot Uw Genoegen wil de kinderen niet laten betalen en ook liever niet naar een systeem van betalende leden. Nu zoeken we dus mensen die een vrijwillige bijdrage willen geven.”

Wilt u het sympathieke werk van de wijkvereniging steunen met een financiële bijdrage of wilt u zich inzetten als vrijwilliger? Bel dan met: 030-273 18 01.