Burenhulp in de Trompstraat


Bewoners van de M.H. Trompstraat liepen in augustus al vooruit op ‘nationale’ en ook Zeeheldenburendag van 22 september. In drie weken tijd schilderden ze de voorgevel van de woning van straatgenoot Joris.

Door Coby van Geffen
De voorgevel van Joris’ woning was al jarenlang zeer dringend toe aan een schilderbeurt. Maar Joris had daar noch de tijd noch de mogelijkheid voor, het schilderwerk uitbesteden was al helemaal geen optie. Daar komt bij dat Joris een vreselijke perfectionist is die, als hij aan de gang kan gaan, het tot in de puntjes goed wil hebben. Ook daardoor kwam hij er niet aan toe om te beginnen. Een rijtje buren besloot Joris op weg te helpen. Door de klus te helpen plannen en organiseren, én door drie weken lang de handen uit de mouwen te steken.

Klussen bij toerbeurt
Joris zorgde voor de steiger en de verf, en daarna kwamen drie weken lang iedere avond van zeven tot negen, en iedere zaterdag, straatgenoten bij toerbeurt klussen. Zelf was Joris de hele dag in de weer. Met afbranden, rot hout vervangen en om de dingen die hij echt heel perfect wilde, persoonlijk onderhanden te nemen. “Voor de rest was het toch een kwestie van wat water bij de wijn doen, én dingen aan anderen durven overlaten.”

Meteen enthousiast
“Het gezamenlijk klussen had zo zijn effect op de buurt,” aldus Joop Oude Lohuis, initiatiefnemer van het klusproject. “Het was gezellig om met elkaar en met Joris te klussen, en na afloop een kopje koffie of een pilsje te drinken. Samen hebben we iets kleins en concreets gedaan, dat geeft een goed gevoel. Want je kunt wel goed willen doen voor Afrika, ook in je eigen buurt kun je elkaar helpen.” En dat vonden de anderen ook, want iedereen was meteen enthousiast. Joris: “Ik zag meteen dat het ze er echt om te doen was om mij te helpen, en niet om de buurt van een rotte voorgevel af te helpen.” Hij is dan ook erg blij met de hulp, ondersteuning en wijze raad die hij kreeg. En met het mooie weer tijdens de klus. Dat was toch maar mooi meegenomen.