DUS gered, Raad van Bestuur en Jos Thie vertrekken

Theatergezelschap De Utrechtse Spelen (DUS) is gered met de toezegging van het Rijk dat de 1.5 miljoen subsidie wordt gecontinueerd. De Raad van Bestuur treedt af voor het eind van het jaar en regisseur Jos Thie vertrekt in 2015.

De stukken ‘Orfeo ed Euridice’ en ‘Veel gedoe om niks’ waren mooi spektakels, maar leverden ook een spectaculair tekort van 2,1 miljoen euro op. Volgens Jos Thie komt dat door de crisis, maar cultuurwethouder Lintmeijer had het over onvoorzichtig financieel beleid. Of de Paardenkathedraal nog verkocht moet worden is niet bekend. DUS heeft inmiddels een herstelplan gemaakt.

Het gezelschap blijft ook de komende jaren de artistieke lijn doorvoeren die Thie en artistiek coördinator Corien Baart sinds 2010 hebben ingezet, maar zal geen grootschalige zomerproducties in de schouwburg en locatievoorstellingen in regie van Jos Thie meer maken. Aan de eis tot een ingrijpende reorganisatie die de subsidiebeschikking stelt is al deels voldaan met het vertrek van Jelle Snijder als zakelijk leider en met het aftreden van de Raad van Toezicht. Voorts wordt het aantal medewerkers in vaste dienst van zeventien teruggebracht naar tien.

bronnen: Volkskrant en DUIC.nl