Zijlstra schort subsidie DUS op


Staatsecretaris Halbe Zijlstra, door Youp van ’t Hek ook ‘Halve Zijlstra’ genoemd, geeft voorlopig niet eens de helft van de subsidie aan De Utrechtse Spelen. DUS heeft recht op 1,5 miljoen, maar Zijlstra wil eerst een aangepast beleidsplan zien. De gemeente en de provincie hebben inmiddels besloten ‘de Spelen’ wel  extra te ondersteunen. Op maandag 24 september is er een gesprek op het ministerie.

De cultuurwereld in Utrecht reageert gemengd op het besluit van de gemeente om het gezelschap De Utrechtse Spelen te redden.
DUS maakte onder meer de voorstelling Orfeo ed Uridiche, maar kampt met veel te lage bezoekersaantallen. Dat resulteerde in een tekort van ruim 2 miljoen euro. De gemeente past dat bedrag nu gedeeltelijk bij.

NUT wel blij
Het Nieuw Utrechts Toneel is blij met de reddingsoperatie van de gemeente. Het gezelschap vindt dat DUS heel belangrijk is voor de stad. Andere gezelschappen vinden dat de organisatie wordt beloond voor slecht financieel beleid, maar het NUT zegt dat DUS in artistiek opzicht zijn waarde heeft bewezen.