De Utrechtse Spelen moet wellicht Paardenkathedraal verkopen


Theatergezelschap De Utrechtse Spelen moet waarschijnlijk de Paardenkathedraal verkopen. De makers van onder meer de spectaculaire openluchtopera Orfeo ed Euridice kampen met een tekort van 2,1 miljoen euro. De gemeente Utrecht lanceerde donderdagavond een reddingsplan om het faillissement af te wenden. Volgens dit reddingsplan verstrekt de gemeente een eenmalige subsidie van € 250.000,- en een renteloze lening van € 800.000,- .

Het theatergezelschap dat op dit moment triomfen viert met de voorstelling ‘Veel gedoe om niks’  heeft de aanloopverliezen van de  eerdere voorstelling niet goed kunnen maken met de herhaling van Orfeo afgelopen zomer. De recessie wordt als oorzaak genoemd.

Wethouder Frits Lintmeijer was er als de kippen bij om de schuld bij De Utrechtse Spelen terug te leggen. Hij stelde bij RTV Utrecht dat de directie en de Raad van Toezicht eerder openheid hadden moeten geven. ‘Van dag tot dag moet je bij dit soort grote producties kijken naar hoe het loopt en of het nog op schema loopt. En eigenlijk moet je constateren dat voor dit soort producties het geld er niet meer is’. Over het reddingsplan zegt Lintmeijer dat dit gezelschap  geld oplevert in de vorm van subsidies die in Utrecht niet gemist kunnen worden.

De verkoop van de Paardenkathedraal levert volgens Lintmeijer het geld op dat de Utrechtse Spelen hard nodig heeft. Over de kwaliteit van de huidige voorstelling is hij positief: ‘Op die kwaliteit valt niets af te dingen’.

De PvdA laat bij monde van fractielid Bert van der Roest weten uitleg te willen van de wethouder over de gevolgen van de reddingsoperatie.

meer bij RTV Utrecht en bij DUIC