Metamorfose Jenaplanschool

Ger van Wijngaarden en Jaap Nelissen in de nieuwe theaterzaal. Foto: Daniëlle Krijtenburg

Erg wit vinden sommige leerlingen de muren van hun school na de verbouwing die op 14 oktober jl. werd opgeleverd. Maar dat is dan ook zo’n beetje de enige kritische noot die te horen valt. Want het resultaat is ronduit schitterend.

door Hanneke Prins

“In het algemeen zijn de reacties zeer lovend”, aldus directeur Jaap Nelissen. Wie een kijkje neemt in het statige pand aan de Poortstraat kan ook niet anders concluderen dan dat hier met de meest grote zorg en aandacht te werk is gegaan. “De architect en aannemer zijn er heel goed in geslaagd om nieuwe techniek in het gebouw aan te brengen en toch de oude stijl en sfeer van het pand te behouden,” vindt Nelissen. Zo is onder meer een lift geplaatst, beschermt elektrische zonnewering de leerlingen voor te veel lichtinval in de lokalen, zijn overal digiborden opgehangen, is een professionele luchtbehandelingsinstallatie geplaatst en zijn met een paneel bij de voordeur alle ramen en lichten in het gebouw te bedienen.

“En we zijn heel trots op het speellokaal van de kleuters, waar onze vieringen plaatsvinden. Die ruimte is nu een semiprofessionele theaterzaal die ook een functie zou kunnen hebben in het culturele leven in de wijk.” Nu het speelplein nog. Dat is betegeld, maar verder valt er voor de leerlingen nog niet veel te beleven. “Als dat met gemeenschapsgeld kan worden heringericht, kan het plein ook na schooltijd worden gebruikt,” zegt facilitair beheerder Ger van Wijngaarden.

Oude Kerkstraat

Volgende stap is de verbouwing van de locatie aan de Oude Kerkstraat. Nelissen: “Daar komen onder meer twee lokalen bovenop en een aantal nevenruimtes. Dit om de druk op scholen in dit deel van de stad te verminderen.” Ook de kinderen van de Oude Kerkstraat gaan tijdelijk naar de Wittevrouwenkade. Verhuisd wordt er in de krokusvakantie. De verbouwing start na de vakantie en zal naar schatting een jaar duren. “Door de verbouwing van de Poortstraat weten we eens te meer hoe belangrijk de communicatie met omwonenden is. Daar zullen we dan ook maximaal op inzetten.”