Het Utrechts Archief is weer open

Onthulling van het gedicht van Ingmar Heytze

(foto: Gemeente Utrecht)

Het pand van Het Utrechts Archief aan de Alexander Numankade is grondig verbouwd en sinds 20 september weer open voor bezoekers. Nieuwkomers in het pand zijn kinderdagverblijf Anansi en twee dienstverlenende bedrijven.

Door Coby van Geffen

Tijdens de renovatie is het uit de jaren zestig daterende pand helemaal gemoderniseerd. Niet alleen de buitenkant, ook het interieur van het archief is vernieuwd. Zo is de studiezaal uitgebreid met digitale diensten zoals intranet en infozuil. “Hierdoor nemen we alvast een voorschot op een steeds meer gedigitaliseerde toekomst,” aldus Alexander Roos van Het Utrechts Archief. Twee vroegere studiezalen zijn samengevoegd tot één ruime zaal. Meubilair en apparatuur zijn vernieuwd. Ook heeft de studiezaal nu een uitgiftebalie. “Op deze manier kunnen we meer zicht houden op de originele stukken én onze bezoekers meer service, gemak en snelheid bieden.”

Tijdens de officiële opening op 19 september onthulde de burgemeester het door Ingmar Heytze geschreven gedicht ‘Kraamkamer’. Het is permanent te lezen op een van de muren van de studiezaal.

Eerder al, op 1 augustus, opende kinderdagverblijf Anansi in het pand haar deuren. “Vooral voor baby’s was het de laatste jaren moeilijk om in de wijk opvang te vinden,” aldus Wil Wigmans van Ludens. “Met twee baby- en twee zogenaamde verticale groepen biedt Anansi enig soelaas.” Bijzonder aan de opvang is de ‘piazza’, een grote, open speel- en ontmoetingsruimte die grenst aan de vier huiskamers. “Alle kinderen van het kinderdagverblijf kunnen hier gebruik van maken.” Een deel van de ruimte is afgeschermd voor de allerjongsten. Ook zijn er verschillende soorten speelhoeken, zoals een bouwhoek en een huishoek. “En in een aan de piazza grenzend atelier kunnen kinderen, onder begeleiding van pedagogisch medewerkers, naar hartenlust experimenteren en knoeien.”

Voor de overige ruimtes zocht de gemeente in eerste instantie naar maatschappelijke instellingen; toen dat niet lukte is men breder gaan zoeken om uit te komen op ‘commerciële dienstverlening met verwantschap met zorg’: Triaderm, een praktijk voor huidtherapie die voorheen in Tuindorp zat, en IPPZ (Innovatie Psychologische en Psychiatrische Zorg), een bureau dat vernieuwing van de zorg binnen de GGZ stimuleert, zowel behandel-inhoudelijk als op ICT-gebied.