Wittevrouwenpubers

 

wittevrouwenpubers-klein1Foto: Anne Palsma

Onze wijkvolwassenen zijn danig tevreden met hun plek in Utrecht, aldus de wijkenmonitor 2009. Ze denken positiever over alle aspecten van de wijk dan de gemiddelde stedelijke bewoner. Zou dat ook gelden voor onze pubers? Wat vinden deze doorsnee superkritische medewijkbewoners van hun leefomgeving? 

Door Annet van den Akker, 

De wijkenmonitor licht een klein tipje van de sluier op: 16 – 29 jarigen scoren een 7.3 bij hun algemene oordeel over de wijk. Daarmee zijn zij iets kritischer dan de overige leeftijdscategorieën, die tegen de 8 aan zitten. Daar staat weer tegenover dat zij ronduit het positiefst naar de toekomst kijken en dat is mooi, want wijk en stad zullen het danig van deze groep moeten hebben. Meer, en scherper op leeftijd heeft de monitor niet te melden. Hoog tijd om te rade te gaan bij twee echte Wittevrouwenpubers. Zij zijn allebei 15, een mooie gemiddelde puberleeftijd. En hebben hun hele leven in Wittevrouwen gewoond. 

Andere intelligentie

“Ik voel me echt een inwoner van Wittevrouwen,” meldt Anies Langerak uit de Zandhofsestraat. Dat geldt al net zo voor Joia Silva uit de Veeartsenijstraat: “Ik pas echt in de wijk. Mensen die in Overvecht en Zuilen wonen zijn wel héél anders; ze hebben andere vrienden, andere kleren, een andere intelligentie en ze praten ook anders.” Wat leuk is aan en in de wijk: het park, de vrienden die er allemaal ook wonen, het centrum dichtbij zodat je lekker gauw in de stad bent, veel voorzieningen, zoals fietsenmakers, ja en natúúrlijk Roberto. Hoezo niet veel speelruimte? Anies noemt de Achtertuin waar zijn ouders hem vol vertrouwen lieten spelen en Joia het grote grasveld naast restaurant Goesting.

 Ontgroeien straatfeest

Ze kijken wel eens in de wijkkrant, lopen rond op het wijkfeest – maar niet de hele dag hoor – en ze ontgroeien hun straatfeest. Anies: “Dat is nog wel leuk maar ik heb minder aansluiting dan vroeger. De verschillen tussen de kinderen zijn veel groter geworden.” Er zijn geen voorzieningen in de wijk die ze missen want alles wat ze nodig hebben is dichtbij. Net als het centrum. Joia: “We gaan onze eigen gang en dat is vrij individueel. We halen een ijsje, kijken met elkaar naar een leuk filmpje. En als we iets willen worden we zelf wel actief.” Anies: “De activiteiten in het park zijn soms wel leuk. En natuurlijk is er van alles te doen in het centrum. Mijn vrienden kunnen of mogen veel dingen niet omdat ze niet in Utrecht wonen. Misschien verhuis ik later nog wel eens naar de Oudegracht, maar ik ben echt heel tevreden met waar ik nu woon.”

Oproep:

En, andere wijkpuber, denk je ook zo over de wijk als Joia en Anies? Vertel ons via redactie@wijkkrantwittevrouwen.nl wat je leuk of niet leuk vindt aan de wijk, wat je mist of waar de wijkkrant het wel eens over mag hebben. Dan komen we daar in de volgende krant op terug!