De winkel op de hoek: Alle contact verliep via de toonbank

Je kunt het nog zien aan de gevels.  In Wittevrouwen had je vroeger minstens op iedere straathoek een winkel.
Zo ook op de hoek van de Poortstraat en de Griftstraat.

 

3-winkel-op-de-hoek_-poortstraat-102

 

  3-winkel-op-de-hoek-hoek-poortstraat-later-ebbing-klein

 

Op de hoek Poortstraat Griftstraat zaten al vanaf 1900 diverse tabakszaken 

 

 

Door Addy de Meij

Alle contact verliep via de toonbank
Er zijn Wittevrouwse bewoners die weten hoe het er vroeger voorstond in de straat, bijvoorbeeld. Trinette Schaap die samen met haar man Jan nog steeds in haar ouderlijk huis in de Poortstraat woont, al meer dan zestig jaar.
“Al sinds 1900 moet er op de hoek van de Poortstraat en de Griftstraat, op nummer 102 een tabakswinkeltje hebben gezeten. In de jaren vijftig was er ook een sigarenmagazijn, van de fa. A. Brokx. Deze zaak werd overgenomen door broer en zus, de heer en mevrouw Dekker. Op de foto aan de rechterkant (Griftstraat) een gewoon raam, met aan weerszijden een sigarettenautomaat. In geval van nood, bijvoorbeeld op zondag als de winkels gesloten waren, konden goede bekenden altijd op de Dekkers rekenen: dan ging het schuifraam tussen de twee automaten open en kon er even snel zaken worden gedaan.” De winkelpui van sigarenmagazijn fa. A.Brokx , op de foto dateert uit 1957.

Links van het sigarettenwinkeltje, in de Poortstraat, op nummer 100, zat de fa. Ebbing met een manufacturenwinkel in damesmodedingetjes: kousen, pyjama’s, zakdoeken, jarretellen … Er was geen sprake van zelfbediening, alle contact verliep via de toonbank. Nadat de Dekkers ermee gestopt waren, trokken de Ebbings het sigarenmagazijn erbij. Het resultaat was een flinke damesmodewinkel. Gevuld met rekken dameskleding, waarin je naar hartenlust mocht neuzen. Dat kon ook op sommige avonden, na zessen ging de winkeldeur dicht. En goede klanten konden dan op hun gemak uitzoeken en passen. Mevrouw Koens uit de Zandhofsestraat deed dat twee maal per jaar, in het voorjaar en in het najaar. “Ik liet me dan helemaal kleden, dan was ik er voor een half jaar weer vanaf.” Nadat de firma Ebbing er halverwege de jaren tachtig mee gestopt was, kwam het pand in handen van Raamdecor, een bedrijf in gordijnen, zonwering et cetera… Dat bedrijf hield een aantal jaren stand. Na een kort intermezzo door een studentenhuisvestingsbureau werd het pand veranderd in een schoonheidssalon, World of Feem. En hekkensluiter is sinds een aantal jaren wijnboetiek Het Gouden Glas.