Grijs en strak in Wittevrouwen

architectuur_palmstraat-29

Je oog valt er meteen op omdat ze afwijken en prachtig zijn. Ze zijn allemaal rond 2005 gebouwd en staan tussen de oudbouw te stralen in de ochtendzon of glinsteren in de middagregen. Ze zijn strak en grijs en met z’n vieren.

Door Annet van den Akker

Admiraal van Gentstraat 8A
Admiraal van Gentstraat 8A

De nieuwe woningen zijn gebouwd met materialen als zink, staal, metallic-grijs baksteen, glas en een toefje hout. Drie ervan zijn ontworpen door architecten. Ed van Rosmalen, van H en E architecten in Hilversum, bewoont zijn eigen Admiraal van Gentlaan 8A met Deborah en hun vier kinderen. Het pand kwam er niet zonder ‘buurt’slag of stoot, maar de waardering voor de neerslag van de breuk met de Amsterdamse School in de straat neemt toe met de tijd.

Met de kasteelvrouw…
Op de begane grond maken verticale glasrepen en grijsblauwige baksteen de dienst uit, de rest van het huis is opgetrokken in brede stroken zink. Voordeur en kozijnen zijn van hout. Met helder weer lijkt het een vrolijk rechtlijnig slakkenhuis, ’s avonds een vervaarlijke burcht. “Met de kasteelvrouw… zo nam ik wel eens op”, vertelt Deborah, terwijl ze laat zien hoe Utrecht het verrassend lichte huis inspireerde. Ze wijst op de primaire kleuren in het marmoleum en de melkflessenlamp van Tejo Remy, ter herinnering aan de melkfabriek die hier ooit stond. En op het kleine rechthoekige raampje op de bovenste verdieping dat toepasselijk het Domraampje wordt genoemd. Ed: “Kijk maar eens op internet naar de gestapelde bouw van Robert Mallet-Stevens, nóg een bron van inspiratie. Uit dezelfde tijd als Rietveld en duidelijk beïnvloed door De Stijl.” Hoe het woont in je eigen pand? “Valt niet tegen!”

Blauwkapelseweg 31
Blauwkapelseweg 31

Modern huis aan modern park
De voormalige Army Dump aan de Blauwkapelseweg 31 A BIS is her- everbouwd naar het ontwerp van architect Jan Bakers uit Utrecht. De gevel toont leisteenkleurige baksteen en strakke raampartijen tot op de vloer, omlijst door glazen balkons met bijpassende metallic zitjes. De bovenste verdieping is uit zink opgetrokken. Er is geen achtertuin, maar wel een serre en groots dakterras op de eerste verdieping. Vrouw des huizes Jeannie Duits: “We wilden een modern huis, want het staat aan een modern park. Maar er zitten ook andere elementen in zoals de oorspronkelijke trap uit de Dump, een oude schouw uit een huis aan de Willem Barentszstraat en antieke fabriekslampen van Philips. Als we op ons balkon zitten lijkt het net de A2, we zien iedereen voorbijkomen en horen alles wat in het park gebeurt. Vanuit onze slaapkamer zie je de Dom. Een unieke spot in Utrecht.”

Palmstraat 29
Palmstraat 29

In- en uitspringen
Palmstraat 29 was van oorsprong opslagruimte en is ontworpen door Zecc Architecten Utrecht als eigen woning. De gevel is opgehoogd en gladgestuukt in antraciet grijs. Niet voor niets kreeg Zecc The European Plaster Award 2005. De voordeur heeft een dikke zinken lijst, die oogt als een schilderij en samen met het enorme glasraam een flink eind het huis inspringt. Het zinken raamkozijn op de eerste verdieping springt juist een halve meter uít. Op de tweede verdieping staat een soort opbouw van plaatstaal, waar talloze klinknageltjes in zijn geslagen. Het architectenpaar heeft maar kort zelf van de vrucht van eigen arbeid kunnen genieten. In 2008 besteedde TV Makelaar van RTL aandacht aan het pand dat kort daarna werd verkocht.

Zandhofsestraat 121
Zandhofsestraat 121

Toefje hout
Zandhofsestraat 121 A en B is niet ontworpen door een architect. Een kenner vermoedt dat de aannemer een eigentijdse invulling gaf aan zijn werk. Het toefje hout vóór het huis kan wel een metallic verfje gebruiken… De toon is gezet, een vijfde huis?