Vorstendom CCPRP binnen Wittevrouwen

Door Anne-Marie de Ruiter

inviting-the-world-at-home-botswana
De afgelopen achttien jaar kwam er post vanuit de hele wereld naar Wittevrouwen. Waarom?
Omdat buurtgenoot en kunstenaar Rolf Weijburg er een bijzondere passie op na houdt: kaartjes verzamelen die verstuurd zijn uit zoveel mogelijk verschillende landen ter wereld.
Zijn oom reisde als baggeraar de hele wereld over en stuurde hem als kind al ansichtkaarten, overal vandaan. Zo raakte Weijburg gefascineerd door het postsysteem dat zo simpel in elkaar zit, maar tegelijkertijd zo doeltreffend werkt. Je plakt een zegeltje op een stuk geadresseerd papier, doet het in een bepaalde bak en waar het ook vandaan komt, en welke ingewikkelde weg het ook moet gaan, het komt precies op de goede plek aan. Een wijdmazig internationaal netwerk dat opvallend goed werkt, ondanks het feit dat er gebruik wordt gemaakt van een lokaal betaalmiddel: de postzegel.

inviting-the-world-at-home-botswana1Weijburg stuurde tijdens de reizen die hij zelf maakte ook vele kaartjes naar zichzelf, of gaf ze mee aan bekenden. Uiteindelijk is het hem gelukt uit ruim vierhonderd ‘door internationale grenzen omgeven gebieden’ post te krijgen. Het resultaat van deze verzameling is te vinden in het onlangs uitgekomen boek ‘Inviting the world at home’, het verslag van een wereldreis met ‘de post’ als leidraad. Op iedere pagina is een land vertegenwoordigd, met foto’s van een postkantoor, postbus of iets dergelijks, een afdruk van het betreffende kaartje en het aantal dagen dat het erover deed om aan te komen.

Verrassend genoeg wordt uit dit boek duidelijk dat er een geheel geïsoleerd vorstendom gesitueerd is binnen Wittevrouwen. ‘CCPRP’ wordt aan de oostzijde begrensd door de F.C. Dondersstraat en aan de westzijde door de Biltsche grift en is volledig omsloten door het koninkrijk der Nederlanden. De redactie van uw wijkkrant had hier tot op heden geen weet van en gaat dit tot op de bodem uitzoeken.

Inviting the world at home. Rolf Weijburg. Uitgeverij Atlas, 446 pag, geb., € 45,-, verkrijgbaar bij de boekhandel.