Wittevrouwen lijkt niet echt een wijk waar bewoners tijd hebben voor clubjes. Er moet knetterhard gewerkt worden om de torenhoge hypotheken en kostbare verbouwingen op te brengen. En natuurlijk gaat inzet voor de activiteiten van de talrijke kinderen in de wijk vóór. Dachten we. Het tegendeel blijkt waar. Het barst van de clubjes in onze wijk. We lichten er twee uit.
Gluren met de buren
In maart 2018 bedenkt Lucy Nieuwdorp met een straatvriendin dat het leuk zou kunnen zijn om iets te doen in Zandhofsestraatclubverband. Vrienden van haar zitten in allerlei clubjes, dus waarom zou ze er zelf niet eentje oprichten? “Misschien vinden onze buren het een goed idee om samen regelmatig naar de film te gaan?” verzint ze voortvarend. “Wie zouden het leuk vinden om mee te doen, bij wie hebben we een kans? We hebben meer mensen gevraagd dan er uiteindelijk meededen, maar dat was ook juist goed.” Zo’n clubje moet niet te groot worden, het huidige negental is al ruim. Anders is het lastig om data te regelen en tot een filmkeuze te komen waar iedereen zich op verheugt.
De clubleden komen er ook op uit dat de nabespreking van de film minstens zo belangrijk is als de film zelf. Nieuwdorp: “We vroegen ons af of er een gespreksleider benoemd zou moeten worden (nee! vond iedereen). Het gezamenlijke nabespreken gaat ons prima af, zeker als we in een niet te rumoerig cafeetje zitten. Het keuzeproces van de film gaat redelijk natuurlijk en we gaan niet voor luchtige niemendalletjes of veel wreedheden en geweld.” In het begin streefde de club naar een volledige vertegenwoordiging bij de verkozen film, later de helft plus een, maar als er maar vier buren meekunnen is dat ook oké. De club was in coronatijd ‘on hold’, maar bleef elkaar wel appen over hoe het met iedereen ging en over kleine dingetjes in de straat. Dat hield de moed erin en verstevigde het clubgevoel.
Volleybal in de Jenaplan
“Als kinderen ouder worden krijg je meer ruimte voor je eigen activiteiten en clubjes”, meldt Annette Nuijsink, voorzitter van de volleybalclub in Wittevrouwen: “Onze club is opgericht door Wittevrouwse Tileke Bos in 1995, samen met andere ouders van de Jenaplan- en de Kohnstammschool uit Oost. Die ouders vormen nog steeds een vriendenclub, heel leuk. Ik kwam er 27 jaar geleden bij.” De club speelt in de gymzaal van de Jenaplanschool in de Oude Kerkstraat. Er zijn geen heftige toelatingscriteria, het is mooi als mensen wat volleybalervaring hebben of balgevoel via een andere sport. “We spelen op maandag van half negen tot tien. Je wordt er echt vrolijk van, bent lekker bezig en je denkt niet na. Onze clubleden komen natuurlijk uit Wittevrouwen en Oost, en er zijn ook een paar uit de buitengewesten. Het merendeel komt lopend of op de fiets.” De leden wisselen nogal eens, zijn vijftig tot zestigplus, gaan regelmatig op reis of krijgen blessures, maar van de vijftien vaste leden komen er genoeg om te kunnen spelen. De club is een vereniging en huurt de zaal van de gemeente. De leden hangen het net op, zetten de banken opzij en nemen hun eigen ballen mee. Ze spelen tegen elkaar en af en toe is er een toernooitje. Het nieuwe volleybaljaar wordt met een drankje ingeluid en na de zomervakantie is er een barbecue. De man-vrouwverhouding is redelijk gelijk en de penningmeester is een voormalig fysiotherapeut. “Hij zet ons soms aan het rekken en strekken, heerlijk. We spelen meestal vijf sets tegen elkaar. We zijn ook een beetje een vriendenclubje en kijken naar elkaar om. Als iemand ziek is willen we weten hoe het gaat en gaan langs als dat nodig is.”
Ook met uw clubje in de Wijkkrant? Laat het weten: redactie@wijkkrantwittevrouwen.nl
Formele clubs
Aan het einde van de negentiende eeuw ontstonden in Nederland de eerste volkshuizen, later buurthuizen. Daar organiseerde men (meestal vrouwen) een breed scala aan activiteiten: leesavonden, gymnastiek, koken, toneel, feesten en rechtskundig advies. Uit deze volkshuizen kwam in de twintigste eeuw het sociaal-cultureel werk en het club- en buurthuiswerk voort. Dankzij toenemende welvaart maakte volksontwikkeling plaats voor een gemengd aanbod voor ontmoeting, vrijetijdsbesteding en culturele, educatieve en vaak emancipatoire activiteiten. Vrijwel elke wijk en buurt in Utrecht heeft een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, vergaderen en activiteiten organiseren. Utrechters kunnen er in aanraking komen met cultuur, en kennis en vertegenwoordigers van professionele instellingen of de overheid treffen.
Eigen clubs
Er zijn ongelooflijk veel platforms en apps waardoor je mensen kunt ontmoeten voor allerlei activiteiten. Daar zijn meestal wel kosten aan verbonden. Ook via sociale media kun je verschillende clubs vinden. Tik in Google het woord ‘clubje’ in en voeg je interesses (zoals breien, koken, eten, borduren, hardlopen etc.) toe, dan poppen tal van websites op die je verder helpen. Het zelf organiseren van een clubje is een geweldige manier om mensen met vergelijkbare interesses met elkaar in contact te brengen. De meeste clubs zijn hobbyclubs, zoals een boekenclub, schaakclub, tuinclub, wiskundeclub, breiclub, hardloopclub en wetenschapsclub. De beste plek om leden te vinden is binnen de eigen sociale kring, zoals buren, familieleden, vrienden, klasgenoten en collega’s.
Er zijn ook allerlei apps die behulpzaam kunnen zijn met tips of online platforms voor het beginnen van een eigen clubje.