Tips van De Tuinmaker

Lilian Verhaak is al ruim 25 jaar ecologisch ontwerper en hovenier en woont en werkt met haar
bedrijf De Tuinmaker in Wittevrouwen. Samen met bewoners ontwerpt ze tuinen en geeft advies over het vergroenen van straat en wijk.

Lilian is lid van de landelijke vakgroep Wilde Weelde: hoveniers, kwekers, ontwerpers, boomverzorgers en leveranciers van verantwoorde tuinmaterialen die graag hun passie voor en
kennis van de natuur en het natuurrijk tuinieren delen. Uit dit netwerk betrekt ze haar samenwerkingspartners als ze aan een project werkt.
Ze werkt samen met zowel particuliere bewoners als bewonersgroepen. Zo ontwierp ze de bloemenborder van een tuin aan de Karel Doormanlaan, de strook op de Pastor Stockmannhof en tuinen bij de Vermeulenstraat. Op dit moment werkt Lilian samen met de ‘groene vrouwen’ uit Wittevrouwen. “Met bewoners worden plannen gemaakt om de Veeartsenijstraat een stuk te vergroenen: tegels eruit en planten erin.”
De planten waar Lilian mee werkt zijn gifvrij gekweekt en interessant voor de dieren: bessen voor de
vogels, nectar voor de insecten en een schuilplek voor de egel in de tuin. “Uitgangspunt is dat er het hele jaar iets te beleven is voor dier en mens.”
Wil je zelf ook je straat vergroenen, dan is er veel mogelijk. Lilian noemt het initiatievenfonds van de gemeente voor subsidie en Waterproof030 dat subsidie geeft op waterafkoppeling. De tegeltaxi komt de tegels ophalen die je niet meer nodig hebt. De provincie Utrecht verstrekt de Groene Buurtbon en het Hoogheemraadschap Rijnland heeft de subsidieregeling Blauwe Bewonersinitiatieven (voor een watervriendelijke inrichting). Meestal vraag je zelf als bewonersgroep
de subsidie aan. In al deze fasen kan Lilian ook adviseren.
Wat kun je, samen met je buren, zelf doen en wat besteed je uit? Dat is allemaal afhankelijk van je budget. Zelf doen is uiteraard goedkoper dan láten doen. “Samen buiten werken verbindt en is ook heel leuk”, aldus Lilian. “Je bent ook meer eigenaar van het groen als je het zelf hebt aangelegd.”
Laatste tip: maak de tuin niet winterklaar, maar laat alles langzaam afsterven en veeg het afgevallen blad de border in. Dat is voedsel voor de bodem en een fijne bescherming in de winter.