‘Ik zorg dat mijn kunst gezien wordt’

Eline Janssens: Mijn beeldtaal is te herleiden naar volkskunst, knipkunst, silhouetten
Foto: Eric Westzaan

Vanaf nu fiets je met andere ogen door de tunnels van De Berenkuil; je ziet het kunstwerk De Berenparade van het kunstenaarsduo Berkman en Janssens. En als dat gebeurt heeft Eline Janssens haar doel bereikt: “Een kunstwerk heeft zijn eigen leven en moet gezien worden. Dit idee komt uit het boek ‘Specht en zoon’ van Willem Jan Otten, waarin de hoofdpersoon – een schilderij – eist om gezien te worden.”

Eline Janssens woont in Wittevrouwen en is beeldend kunstenaar. Ze maakt vooral kunst voor de openbare ruimte en werkt veel met stoere materialen als tegels, beton en staal. Recent heeft ze in opdracht van Rijkswaterstaat het tunnelkunstwerk ‘Kunst komt van Kunst’ onder de A27 in Groenekan opgeleverd. En in Leidsche Rijn staat sinds 2010 ‘A mon seul Désir; het kunstwerk dat Berkman en Janssens voor het afscheid van burgemeester Annie Brouwer maakten. Het is een ontmoetingsplek geïnspireerd op ‘De dame en de eenhoorn’, een serie van zes wandtapijten in het Parijse Musée de Cluny die de zintuigen verbeelden.

“Mijn beeldtaal is te herleiden naar volkskunst, knipkunst, schaduwtheater, silhouetten. Maar dan in een ander formaat en in ander materiaal. Je haalt iets weg om iets zichtbaar te maken; de ruimte in het beeld is net zo belangrijk als het materiaal zelf. Ook spiegelingen zijn een belangrijk element.” Voor elk kunstwerk gaat Eline op zoek naar de historie van de plek en onderzoekt wat de specifieke betekenis van die plek voor mensen heeft of heeft gehad. In het uiteindelijke kunstwerk zijn altijd verwijzingen naar verhalen en gebeurtenissen van de plaats te zien. Vaak betrekt ze mensen uit de omgeving, bijvoorbeeld bewoners of een school, bij het ontwerpproces.

Als kunstenaar met gevoel voor erfgoed en educatie wordt ze door diverse musea uitgenodigd om tentoonstellingen en educatief materiaal te maken. “Ik vind kunst maken belangrijk, maar ik vind het ook leuk om kunst toegankelijk te maken voor andere geïnteresseerden. Die combinatie van werkzaamheden scherpt mij in het zoeken en vinden van heldere beelden en woorden.” Het zoekproces naar de beste, elegantste oplossing stopt gelukkig nooit.

© Berenparade Berkman en Janssens 2000
© A mon seul Dé sir Berkman en Janssens 2010