‘Zo lang ik mijzelf kan verwonderen blijf ik schilderen’

Rens van Bergen aan het werk
Foto: Eric Westzaan

In de serie ‘Kunstenaar in beeld’ gaan we op bezoek bij kunstschilder Rens van Bergen. Van Bergen, een rasechte Utrechter, werd in 1950 geboren in de binnenstad. Na zijn middelbare school volgde hij zijn opleiding aan Artibus, een van de voorlopers van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de HKU. Hij vertelt dat zijn familie vroeger vaak in donkere, oude huizen woonde. “Dat heeft ongetwijfeld invloed gehad op mijn stijl van schilderen.” Na zijn studie kon hij als beginnend schilder gebruikmaken van de Beeldende Kunstenaars Regeling, de BKR. Via de BKR werden kunstwerken ingeruild voor inkomen, de kunst kwam dan terecht in overheidsgebouwen. Binnen enkele jaren besluit hij om niet langer gebruik te maken van de BKR, vrijheid en autonomie zijn voor hem belangrijker. Eind jaren tachtig vertrekt hij dan ook voor een periode van twaalf jaar naar Mallorca. Zijn tijd op het Spaanse eiland bevalt hem prima, hij werkt er hard aan zijn carrière als schilder. In 2000 keert hij terug naar Nederland. Via Buiten Wittevrouwen strijkt hij uiteindelijk in Wittevrouwen neer: “De wijk Wittevrouwen hult zich in een mooie omgeving en is een gemoedelijke buurt. Jammer genoeg is het voorheen volkse karakter aan het verdwijnen.”

De werken van Van Bergen worden gekenmerkt door donker en licht en zijn impressionistisch van aard. Hij typeert zichzelf als een klassieke schilder die gebruikmaakt van oude olieverfschildertechnieken. Vergezichten van landschappen en steden komen veelvuldig terug, maar ook portretten en interieurs. Inspiratie haalt hij uit zichzelf. Daarnaast is hij liefhebber van het werk van Breitner en Turner. “Alles wat overbodig is, kan weg. Ik vind het belangrijk dat er mysterie omheen hangt. Iets wat de fantasie prikkelt,” zo vertelt Van Bergen. Ideeën doet hij op door goed te kijken. Zijn zintuigen zijn daarbij essentieel. Bij de start van een nieuw schilderij wil hij het eindresultaat nog niet voor ogen hebben, de compositie kan nog meerdere keren veranderen. Van Bergen: “Het maken van een schilderij is een langdurig proces. Elk schilderij van mij is authentiek. En zo lang ik mijzelf kan verwonderen blijf ik schilderen. Die tijd is gelukkig nog niet voorbij.”

Meer informatie: rensvanbergen.com