Het Utrechts Kamerkoor Nieuwjaarsconcert

Op 1 januari 2018 presenteert het Utrechts Kamerkoor een Nieuwjaarsconcert in de Geertekerk in Utrecht.

We willen aan het begin van het jaar 2018 de toon zetten met een programma met vier gezongen odes van vier componisten, elk met een eeuwenoud thema dat ook in 2018 weer actueel zal zijn: muziek, geloof, vrede en de aarde.

 De ode aan de Muziek: “Hymn to St Cecilia” van Benjamin Britten (1913-1976) op een gedicht van W.H. Auden. Sint Cecilia staat bekend als de beschermheilige van de muziek.

De ode aan de Heer: “Lobet den Herrn, alle Heiden” (BWV 230) van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Bach schreef deze motetten voor begrafenisdiensten. Ze worden gezien als een hoogtepunt in de westerse polyfonie.

De ode aan de Vrede: “Da pacem Domine” van Arvo Pärt (1935). Deze bekende Gregoriaanse antifoon werd door Pärt getoonzet in opdracht van Jordi Savall voor een vredesconcert in Barcelona op 1 juli 2004. Pärt begon aan deze compositie daags na de terreuraanslag in Madrid.

De ode aan de Aarde: “Earthrise” van Alex Roth (1948). Een herinnering aan de landing op de maan door de bemanning van de Apollo 8, waarbij voor het eerst “moeder Aarde” vanuit de ruimte kon worden gezien. De componist gebruikt hiervoor onder meer visioenen uit het Oude Testament, waar reeds gewaarschuwd wordt voor de overmoedige drang van de mens om de aarde te domineren, die kan uitmonden in een milieucatastrofe.

Het stuk is opgebouwd uit drie delen:

  • De drift van de mens om te onderzoeken en te presteren
  • De bezinning op een en ander vanuit het heelal
  • Een smeekbede voor ware wijsheid en begrip

Alex Roth heeft zijn oorspronkelijk 40-stemmige versie op verzoek van UKK-dirigent Wolfgang Lange herschreven tot een vierstemmige SATB-versie. Deze uitvoering mag dus gezien worden als een première in Nederland.

Met deze vier odes wensen we onze luisteraars geluk, muziek, vrede en aandacht in het nieuwe jaar.