‘Het is buitenissig, dat leven van mij’

Diet Middelman in haar tuin in de Poortstraat Foto: Frieda Pruim

Het gebeurt niet vaak dat er een boek verschijnt over een wijkbewoner. Reden om er in deze krant aandacht aan te besteden als dit wél gebeurt. ‘Trouw aan mezelf’ is het levensverhaal van Diet Middelman (1924-2016), die van 1968 tot 2012 woonde op de benedenverdieping van de voormalige bovenmeesterswoning aan de Poortstraat.

Diet was een onafhankelijke maar ook eigenzinnige vrouw. Dat leidde soms tot daden die je misschien ook als onverstandig zou kunnen betitelen: als tachtigjarige klom ze nog het dak op om een scheve dakpan recht te leggen.

Ze komt uit een gereformeerd gezin, haar ouders scheiden als ze veertien is. Vader gaat weg en zij blijft met haar twee zussen bij ‘moe’ wonen. Diet lijdt hieronder, het tekent haar, heel haar leven blijft ze hunkeren naar de waardering en aandacht die ze in haar jeugd zo gemist heeft. Dat ze daarnaast ook kwetsbaar is, laat ze niet zien. Zoals bij haar ontmoeting met luitenant Watjer in 1948 op de boot naar Nederlands-Indië: “Een paar dagen later kwam hij weer naast me zitten. ‘Heb je verdriet, kind?’ vroeg hij toen ineens, met veel warmte in zijn stem. ‘Welnee, waarom zou ik?’ zei ik snel, terwijl ik mijn best deed een glimlach op mijn gezicht te toveren.”

Hoewel Diet in veel opzichten een bijzonder leven leeft, is haar levensverhaal ook zeer herkenbaar, zeker voor de vrijgevochten generatie van de jaren zestig.

In het laatste hoofdstuk zegt ze tegen de schrijfster van het boek, Frieda Pruim: “Ik zal jouw boek niet meer lezen, maar het is fijn om mijn verleden samen te hebben doorgenomen. Daardoor ben ik meer van mezelf gaan houden.” Dat is nogal wat, constateert de schrijfster en realiseert zich dat zij heeft bijgedragen aan Diets ‘genezing’. Dat ontroert en maakte het schrijven van het boek de moeite waard. Maar het boek lezen is dat zeker ook.

‘Trouw aan mezelf. Levensverhaal van Diet Middelman’ is door Frieda Pruim uitgegeven in eigen beheer. Het boek is voor 25 euro, inclusief verzendkosten, te bestellen bij: info@friedapruim.nl. Meer informatie: www.friedapruim.nl/boeken/diet.