Babbel op het bankje: Extra bankje voor de pop

Nico en Christien uit de Zandhofsestraat: ‘bankjes voor iedereen’ Foto: Eric Westzaan

Nergens in Utrecht vind je zoveel bankjes op straat als in ‘het wijk’. Tuintjes zijn vaak klein of afwezig, het park is toch weer een stukje lopen. Dus genieten we voor de deur en maken gelijk een gezellig praatje.

Nu de lente is begonnen gaan de voordeuren in Wittevrouwen weer open en genieten de bewoners van het zonnetje op hun bankje voor het huis. In deze eerste aflevering zitten we bij Nico en Christien van den Heuvel-van Maarseveen. Voor hun huis aan de Zandhofsestraat staan maar liefst drie bankjes. Een voor volwassenen, een voor kinderen, en een voor de pop. “Dat poppenbankje heb ik gemaakt toen Suze, een buurmeisje, vroeg waar haar pop moest zitten”, vertelt Nico. Het bijzondere is dat hij niet alleen de bankjes voor hun eigen huis maakte, maar ook vele exemplaren voor andere wijkbewoners. “Ik maak nu eenmaal graag bankjes”, zegt hij. “Als ik er teveel heb, geef ik ze weg.”

Nico en Christien wonen al 48 jaar in de Zandhofsestraat. “Toen wij hier kwamen wonen, was het net Coronationstreet”, vertelt Christien. “Alle voordeuren waren groen en overal hingen booggordijnen. Wittevrouwen was toen, in 1969, nog een echte arbeiderswijk met voornamelijk huurhuizen. Op elke hoek was een winkel. Mijn opa bezat een heel rijtje huizen, en toen er een leeg kwam, konden wij dat kopen voor 16.000 gulden. Natuurlijk hebben we in de loop der jaren veel verbouwd.”

Christien heeft een administratiekantoor aan huis. Nico werkte vanaf zijn 15e jaar bij de OPG, waar hij begon als zalfmaker, en er uiteindelijk ‘alles gedaan heeft wat je maar kan bedenken’.

Timmeren deed hij zijn hele leven. “Op mijn twaalfde timmerde ik mijn eigen kamertje. Hier begon ik met een kinderbankje, een vriendenbankje. Voor Gerrit aan de overkant maakte ik het longenbankje, want Gerrit had COPD en daar zaten we dan met z’n vieren op.”

Nico en Christien zitten graag ’s avonds op hun bankje, als ze een ijsje gehaald hebben bij Roberto. Ook mensen uit de straat zitten er op, of kinderen onderweg naar school. Een echte ontmoetingsplek.

Ook een bankje en een leuk verhaal? Mail de redactie!