Bloemen- en kruidentuin Griftpark, een feest

Rudolf de Bos Kuil met vrijwilliger Bart Boeve in de bloementuin. Foto: Annet van den Akker
Rudolf de Bos Kuil met vrijwilliger Bart Boeve in de bloementuin. Foto: Annet van den Akker

 

Hondenbezitters kennen het bestaan van de bloemen- en kruidentuin van het Griftpark, want ze liggen naast de plek waar hun lievelingen vrij mogen rondspringen. Voor anderen is het een verrassing, want het hek met de verrukkelijk geurende rozen doet een privétuin vermoeden.

Door Annet van den Akker

 

Het tegendeel is waar, de tuinen zijn van de buurt: achttien jaar geleden door wijkbewoners van de gemeente afgedwongen als pleister op de wonde van het lange wachten op het definitieve park.

“Kijk es hoe mooi, dit is niet geplant of gepland,” wijst Rudolf de Bos Kuil naar een grote bos wuivende paddenstoeltjes in de kruidentuin. Hij is samen met tien vrijwilligers verantwoordelijk voor het onderhoud van de tuinen. Al achttien jaar zijn zij daar van maart tot november iedere woensdagochtend van negen tot twaalf te vinden. “Er staan natuurlijk wat gewone keukenkruiden zoals oregano en salie,” vertelt Rudolf, ”maar het interessantst zijn de medicinale planten. Zoals maagdenpalm, die de nonnen vroeger als abortusmiddel gebruikten, herfsttijloos tegen jicht en heelblaadjes tegen diarree. Sedum, mooi rozerood nu, als wondkruid. In de middeleeuwen werden deze planten gekweekt in kloostertuinen, vanaf de 17e eeuw in de hortussen van universiteiten en wij hebben ze hier nu. Je kunt de tuin zien als een soort museum.”

 

Winkelen voor eigen tuin

In de bloementuin beginnen de blaadjes al wat te kleuren, het is er één geel-lila-paarse bloemenzee. “De kunst van tuinieren is bloei te hebben in ieder seizoen,” aldus Rudolf. De tuin is ontworpen door architect Pemmelaar en opgebouwd in drie terrassen van verschillende hoogte, omzoomd door struiken en bomen. Zo ontstond een tuin vol verrassende hoeken en zichtvelden. Er is wat druk van jongeren die de boel vertrappen en er zijn buurtbewoners die komen winkelen voor hun eigen tuin. Rudolf verhaalt hoe hij met een ladder de omliggende tuinen checkte op twintig verdwenen nieuwe planten. De betrapte bewoner meldde ze van zijn grootmoeder te hebben gekregen, maar haalde bakzeil toen Rudolf vertelde dat het om zelfgekweekte en bijzondere exemplaren ging. De tuinen zijn altijd toegankelijk en iedereen is welkom voor een rondleiding op woensdagochtend (1/03 – 1/11); een feest voor oog en oor!