Van Brakelstraat afgesloten tijdens reconstructie zaak Vivica Spong

Rechters gaan op dinsdag 11 juni onderzoek doen in het huis aan de van Brakelstraat waar Vivica Spong een jaar geleden om het leven kwam. De Utrechtse advocaat Jan Willem Ausma heeft de rechters om een reconstructie of een schouw  gevraagd omdat de vriend van de overleden vrouw wordt verdacht van moord. Volgens de 42 jarige Mark van D. lag zijn hoogzwangere vriendin onderaan de trap toen hij thuiskwam. Hij vermoedde dat zij duizelig was geworden. Het Openbaar Ministerie gelooft zijn verklaring niet.

Ook de politie was direct al niet overtuigd van dit verhaal, maar het onderzoek kwam niet rond. In januari concludeerde de politie uit nieuw onderzoek op het lichaam van het slachtoffer en in de woning dat de verklaringen van de verdachte niet konden kloppen. Van D. werd in januari aangehouden en hij zit sindsdien vast.

De officier van justitie verzette zich tijdens een eerdere zitting fel tegen het uitstapje van de rechtbank naar de woning. De officier betoogde dat Vivica Spong is gestikt. Volgens medisch deskundigen heeft Spong geen dodelijk letsel dat door een val kan zijn veroorzaakt. Het heeft voor de rechtbank geen zin om naar de woning en de trap te bekijken, vond de officier. De rechtbank denkt daar dus anders over.

Vivica Spong was een nichtje van de strafpleiter Gerard Spong. Ze was 8 maanden zwanger toen ze overleed. Het kind overleed ook.

De Van Brakelstraat in de Zeeheldenbuurt in Utrecht zal worden afgesloten tijdens de schouw.

http://www.vivicaspong.com/