Opknapbeurt Voorveldse Polder voorbeeld van hoe het moet

De noordzoom van de Voorveldse polder
De noordzoom van de Voorveldse polder

De Voorveldse Polder, vooral voor de wandelaars en joggers onder ons een vertrouwd gebied, ondergaat momenteel een opknapbeurt. De basis hiervan is de in 2010 door de gemeenteraad aangenomen Visie Park Voorveldse Polder. Hoe staat het er nu mee? De wijkkrant gaat voor u de polder in.

Door Hanneke Prins en Michel Simons

Wie het in opdracht van de gemeente gemaakte plan voor de opknapbeurt bekijkt, ziet een keur aan prachtige vernieuwingen. Zo moet er een sloot komen tussen het voetbalveld en de weg, de grote vijver moet worden doorgetrokken tot de Biltse Rading. Er ontstaat een intensief gebruikte binnenring als ‘stadspark’ en een ecologische zone er omheen. Insprekende betrokkenen hebben tientallen wensen zoals minder parkeren, een amfitheater, een beter fietspad, meer tennisbanen en hotelkamers.

Dat moet wel tot onvrede leiden, want als je de uiteindelijke versie ernaast legt, wordt maar een deel uitgevoerd. “En toch is dat geen probleem,” zegt Ben Boerkamp van de Stichting Voorveldse Polder, die zich al jaren beijvert voor het verbeteren van het park. “Integendeel, in plaats van versnippering is nu alles meer geconcentreerd op de noordzoom van het park. Wat er verbeterd wordt, gebeurt tenminste goed en daar zijn wij blij mee.”

Aan de noordkant, dat is aan de kant van het Veemarktcomplex, wordt de vijver niet uitgebreid, maar wel een vlonder aangelegd. De parkeerplaats en de gemeentelijke opslag verdwijnt, en er komt een speelterrein en een fruitwal met hoogstambomen voor terug. Dat vrijwilligers worden betrokken bij het beheer was een eis van de gemeente. Boerkamp is er blij mee. Hij is ook tevreden met de manier waarop alle partijen al in een vroeg stadium bij de plannen zijn betrokken. Terecht, want daarmee waren al eerder goede ervaringen. “Overleg tussen hotel Mitland en de buurt is een paar jaar geleden, bij de uitbreidingsplannen van het hotel, ook goed verlopen.”

Polderen

Dat beaamt Bert Plijnaar, eigenaar-directeur van Mitland en sinds vijf jaar ook eigenaar van Manege Groenesteyn. Die positieve ervaring heeft hij gebruikt in het overleg met belangengroepen over de ontwikkeling van de manege en het terrein eromheen. “Op 2 april gaat de sloper aan de slag. Er komt een nieuwe manege, met parkeerterrein en een low budget twee/driesterrenhotel met 85 kamers.” Deze ingrijpende plannen betekenen een verbetering van de entree van het park aan die kant. Met het verkrijgen van de vereiste vergunningen is Plijnaar vijf jaar bezig geweest: “Ik vind het belangrijk om goed te communiceren en heb uitgebreid overlegd met bewonersverenigingen en andere belangengroepen als Nova Zembla, Stichting Park Bloeyendael, Stichting Voorveldse Polder en Stichting Karel Doorman. Zij waren bang dat er hoogbouw zou komen of dat het ontwerp niet passend zou zijn bij de omgeving. Door de goede ervaringen bij de uitbreiding van Mitland, weten zij dat ik geen sprookjes verkoop en mijn beloften nakom. Je kunt wel denken het zijn mijn centen en daar doe ik mee wat ik wil, maar goede communicatie is veel waard. Zo is nu weer gebleken.”

Een polderoplossing noemt Bas Pickkers, voorzitter van tennisvereniging Iduna in het gebied, de uitkomst van overleg tussen de club en de Stichting Voorveldse Polder. Pickkers: “Iduna wilde graag een tijdelijke winteraccomodatie en uitbreiding met vier tennisbanen. De winteraccomodatie komt er niet, wel worden dit najaar twee nieuwe banen gerealiseerd. Pickkers: “Dat betekent dat we circa 150 nieuwe leden kunnen aannemen, waarmee de wachtlijst wordt verkort. Tegelijk moeten 250 kinderen elke winter naar een andere locatie om te tennissen.” Pickkers stelt dat het voor het proces wellicht handiger was geweest als de plannen voor de renovatie van de Voorveldse Polder eerder waren goedgekeurd dan die voor de uitbreiding van Iduna. “Dan hadden ze als wisselgeld kunnen dienen in de onderhandelingen met de Stichting Voorveldse Polder, die al met al vijf jaar hebben geduurd.”

Wat staat er te gebeuren?

    • De huidige parkeerplaats en opslag worden speeltuin.
    • Er komt een vlonder langs de vijver.
    • De waterspeeltuin wordt verbeterd.
    • Langs de Biltse Rading komt een wal met fruitbomen.
    • Vrijwilligers helpen met beheren.
    • De tunnelbak wordt minder ‘betonnig’.
    • Er komen bloemenweiden.
    • De parkeerplaatsen in de berm van de Ariënslaan verdwijnen.
    • Manege Groenesteyn blijft bestaan.
    • Er komt een low budget hotel bij Groenesteyn.
    • Het aanzicht van het park bij de manege blijft behouden.

Twist chaletbezitters en eigenaar camping Berekuil bereikt dieptepunt

Sinds zaterdag 16 maart is het gas op camping de Berekuil in de Voorveldse Polder afgesloten. Chaleteigenaars zitten zonder warm water en met elektrische kachels in de onmaartse kou. Het lijkt het dieptepunt in een jarenlange twist tussen de eigenaars en Driessen. “De bewoners van de camping hebben hun rekeningen niet betaald,” zegt Driessen. “Mijn probleem is dat Marco Elenbaas aan wie ik de camping vorig jaar verhuurde, in februari failliet is verklaard. Nu ligt alles bij de curator en mag ik zelfs het terrein niet meer op.”

“Driessen verschuilt zich achter de curator,” stelt Geertje Peterse, voormalig chaleteigenaar, thans huurster op het campingterrein. “Elenbaas is failliet, maar was nog geen eigenaar. De afsluiting van het gas is een pesterij. Driessen stuurde facturen die niet aan de normen voldeden. Via een advocaat vroegen wij hem een fatsoenlijke factuur te sturen. Dat gebeurde niet, waarop sommige eigenaars niet betaalden. Driessen wil de camping verkopen en dat levert het meeste geld op zonder chalets. In plaats van de chaleteigenaars netjes uit te kopen, probeert Driessen hen daar weg te krijgen.”

Volgens het bestemmingsplan van 2010 mag er niet permanent gewoond worden op de camping. Peterse: “Dat moge zo zijn, maar het is wel jarenlang gedoogd door de gemeente. Dat is dus de situatie waarvan we moeten uitgaan bij het bedenken van een oplossing. Zo moeten de mensen die hun chalet willen verkopen, daar wel een goede prijs voor krijgen, omdat ze zich geen restschuld kunnen permitteren. Er moet hoe dan ook een eind komen aan deze situatie, want zo kan het niet langer.” Een complexe situatie die dringend om een oplossing vraagt. Wordt vervolgd.